• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad handlar det här om? Och hur påverkar avtalet dig och mig? – SVT:s techkorrespondent reder ut. Foto: SVT/TT

EU och USA överens: Ska ta fram nya dataregler

Uppdaterad
Publicerad

Förra månaden varnade Facebook att de skulle lämna EU om inte nya regler för dataöverföring mellan USA och Europa infördes. Nu har grunderna för ett nytt avtal tagits fram, uppger Joe Biden vid en pressträff.

Men kritikern Max Schrems, som genom överklaganden tidigare stoppat två liknande lagar, sågar det nya förslaget.

Under Joe Bidens besök i Europa har han kommit överens med ledarna i EU om grunderna för ett nytt lagpaket som ska möjliggöra för överföring av data över Atlanten. Det meddelade presidenten under en presskonferens som framförallt handlade om att USA ska sälja gas till EU för att minska beroendet av rysk energi.

– Det här nya upplägget kommer att stödja tillväxt och innovation både inom EU och i USA och hjälpa stora och små företag att konkurrera i den digitala ekonomin, säger han.

Tredje försöket

I nuläget finns bara en politisk överenskommelse, och inget dokument kring hur förslaget ser ut har presenterats.

Det är det tredje försöket att få till ett regelverk kring hur data kan delas mellan EU och USA. Båda tidigare försöken, ena kallad Safe Harbor och den andra Privacy Shield, har upphävts av EU-domstolen. Upplägget i lagen gav inte tillräckligt skydd för personuppgifter, enligt EU-domstolen.

Att det inte funnits ett avtal kring dataöverföring mellan EU och USA har fått Facebooks ägarbolag Meta att hota med att lämna den europeiska marknaden. Techjätten menar att överförandet av användardata till USA, som europeiska lagen GDPR förbjuder, är avgörande för att tjänsterna och dess annonsering ska fungera.

”En sminkad gris”

På Twitter skriver Metachefen Nick Clegg i dag att han välkomnar förslaget.

”Detta avtal kommer att hjälpa människor att hålla kontakten och tjänster att fortsätta fungera. Det kommer att ge ovärderlig säkerhet för amerikanska och europeiska företag av alla storlekar, inklusive Meta, som förlitar sig på att överföra data snabbt och säkert”, skriver han.

De tidigare två avtalen ogiltigförklarades efter att den österrikiske juristen Max Schrems överklagat dem. I ett blogginlägg skriver han att hans organisation kommer analysera avtalet noga och överklaga om de ser fortsatta problem. Han illustrerar inlägget med en bild med texten ”en sminkad gris”.

”Vi förväntar oss att det här förslaget kommer att vara tillbaka i domstol inom månader från det att det slutgiltiga beslutet är fattat”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.