EU överens om stödpaket på drygt 5 000 miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

EU-länderna är överens om ett gigantiskt stödpaket mot coronakrisen. Frankrikes finansminister Bruno Le Maire skriver på Twitter att paketet är på 500 miljarder euro – drygt 5000 miljarder kronor.
– Det här är ett historiskt paket som visar att Europa förmår att stå enat, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Det tog lång tid för finansministrarna att enas. Redan under onsdagen väntades ett besked. Sedan skulle det komma på torsdagsförmiddagen. Men nu, sent på torsdagskvällen, kom till sist beskedet.

”Utmärkt överenskommelse mellan europeiska finansministrar om det ekonomiska svaret på coronaviruset: 500 miljarder euro tillgängliga omedelbart”, skriver Frankrikes finansminister Bruno Le Maire på Twitter.

”Ett historiskt paket”

Paketet uppgavs inför beslutet innehålla lån från stödfonden ESM, garantier från investeringsbanken EIB och ett kommissionsförslag om korttidsarbete, enligt TT. Bland annat ska 100 miljarder euro täcka lönebortfall för arbetslösa och 200 miljarder euro ska finnas som billiga lån till krisande företag. Lägger man till de hjälppaket som enskilda länder redan har beslutat om så slutar den totala EU-insatsen i vad som beskrivits som en av världens hittills största ekonomiska stödinsatser.

– Det här är ett historiskt paket som visar att Europa förmår att stå enat. Krispaketet kommer att rädda europeiska jobb och företag hjälpa Europa genom krisen, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

TT: Vad var Sveriges ingång i förhandlingarna?

– Framför allt tycker vi att det är viktigt att Europeiska investeringsbanken får möjlighet att låna ut stora belopp, det kommer att hjälpa svenska företag, säger Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson (S) framhåller hur viktigt det är för Sverige att andra EU-länder klarar krisen väl.
– Det är oerhört viktigt för Sverige att det går bra för de EU-länder som har det tuffare. EU är vår viktigaste exportmarknad, säger hon.

Enligt den svenska finansministern var förhandlingarna mellan kollegorna från andra länder ”väldigt tuffa”.
– En av de stora frågorna har varit om euroländerna ska täcka upp för varandras möjlighet att låna pengar. Den oenigheten kvarstår, man står lika långt ifrån varandra fortfarande.

TT: Kommer det här paketet om 500 miljarder euro räcka?
– Det är omöjligt att säga. Men det är ett ofattbart stort belopp som kommer att vara en betydande injektion för den europeiska ekonomin, och kommer vara till stor hjälp för de mest drabbade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet