EU föreslår ett system för ersättning till skogsägare som får begränsad möjlighet att avverka sin skog. Foto: Fredrik Sandberg/TT

EU:s plan för friskare skogar presenteras

Uppdaterad
Publicerad

Nu presenteras EU:s nya skogsstrategi, som ska klara en tuff balansgång. Dels lyfts skyddade skogar fram som avgörande för miljön och klimatarbetet – samtidigt ska de vara en produktiv bas för skogsindustrin.

”Skogarna är hem för det mesta av jordens biodiversitet. Vi är beroende av friska skogar för att få rent vatten och bördig mark”, säger EU-kommissionens klimatansvarige viceordförande Frans Timmermans i ett pressmeddelande till kommissionens nya skogsstrategi.

Ersättning till skogsägare

Det handlar om ett omfattande paket med förslag till åtgärder, som enligt kommissionen ska leda till både friskare och mer produktiva skogar. Bland förslagen finns skärpta riktlinjer för hur stor andel av Europas äldre skogar som ska skyddas från avverkning, eller återställas efter tidigare avverkning.

Som ett led i det arbetet föreslås nya riktlinjer för övervakning och rapportering av tillståndet i medlemsländernas skogar. Samtidigt föreslås ett system för ersättning till skogsägare som får begränsad möjlighet att avverka sin skog, för att till exempel kunna göra områden mer tillgängliga för friluftsliv.

Den nya skogsstrategin innehåller också en plan för att plantera av sammanlagt tre miljarder nya träd inom unionens gränser fram till 2030. Det ska göras med hänsyn till de ekologiska förutsättningarna, skriver kommissionen: ”Rätt träd på rätt plats för rätt ändamål.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.