SCA:s vd Ulf Larsson oroas av EU:s klimatpaket som ska skydda mer skog. Foto: SVT

Klimatpaket från EU oroar skogsbolaget SCA

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionens förslag till klimatpaket som delvis läckt ut under veckan innebär tuffare regler för skogsindustrin, mera skog ska skyddas och avverkningsmetoderna ser ut att regleras hårdare. Det här är något som oroar skogsbolaget SCA.

Skogsbolaget SCA med huvudkontor i Sundsvall är Europas största privata skogsägare med 2,6 miljoner hektar skog. Det krävs enorma mängder timmer för att försörja bolagets industrier.

När EU-kommissionen nu föreslår att betydligt mera skog ska skyddas påverkar det SCA.

– De förslag som finns kan oroa, säger SCA:s vd Ulf Larsson som samtidigt poängterar att Sverige redan skyddat stora skogsområden.

”Drar sitt strå till stacken”

Skogsnäringen som står för tio procent av Sveriges totala varuexport har kritiserats för att på kort sikt inte vara så klimatneutrala som man påstår, men SCA-chefen anser att man drar sitt strå till stacken i klimatfrågan.

– En aktivt brukad skog ger det största bidraget till klimatomställningen. En växande skog binder mycket kol och skogens produkter ger förutsättningar för att byta ut fossila material mot förnybara material och bränslen, menar Ulf Larsson.

Hör mera om hur Ulf Larsson ser på EU-kommissionens förslag i videon ovan.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.