Foto: SVT/Scanpix

EU granskar Socialstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommisssionen kan komma att straffa Socialstyrelsen.

Socialstyrelsens långsamma hanteringe hindrar sjuksköterskor att komma till Sverige och jobba – trots den stora bristen på sköterskor här. Myndighetens hantering bryter mot både svensk lag och EU-regler – något som får EU-kommissionen att reagera.

– Om en medlemsstat inte efterlever EUs lagstiftning är det vår uppgift som kommission att se till att medlemsstaten gör detta. Vi får börja en dialog med medlemsstaten som då kan leda till en process, en överträdelseprocess, säger Pierre Schellekens, chef för EU-kommissionens kontor i Sverige.

Röra sig över gränserna

SVT har berättat om Anna Andrejeva, sjuksköterska i Riga som vill komma till Sverige och jobba. Det ska ta tre månader för henne att få svensk legitimation, men Anna och flera andra har väntat sex månader utan att höra något från Socialstyrelsen.

Att hon sitter sysslolös i Riga medan svenska sjukhus skriker efter sjuksköterskor är inte bara ologiskt. Det är också tvärt emot de EU-regler som är till för att medborgarna lätt ska kunna röra sig över gränserna för att arbeta:

– Det är viktigt att vi kan ta tillvara alla de arbetstillfällen som finns inom EU. Det som EU kan göra är att se till att den fria rörligheten fungerar. Och därför är det viktigt att de tidsgränserna som finns i lagstiftningen också efterlevs, säger Pierre Schellekens, som tillägger att kommissionen nu vill se över saken.

Socialministern  reagerar

Sedan en tid utreder också SOLVIT, en institution under EU/EES-länderna, Socialstyrelsens hantering av utländska legitimationer. Det sker efter ett antal anmälningar från privatpersoner och företag som lidit skada av Socialstyrelsens långsamhet. Granskningen ska utmynna i en rapport inom kort.

Enligt Socialstyrelsen själv har myndigheten brutit mot tremånadersregeln 16 gånger de senaste 18 månaderna. Den som är högst ansvarig för att Socialstyrelsen följer lagen är socialministern.

– Jag ser naturligtvis skäl att samtala med Socialstyrelsen om det här. Man ska uppfylla de bestämmelser som finns och klara av att följa sitt åtagande, säger Göran Hägglund till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.