Sjuksköterskor stoppas från att jobba i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Många sjuksköterskor som vill komma till Sverige, men processen att godkänna sköterskornas legitimationer tar så lång tid att Socialstyrelsen bryter mot svenska lagar och EU-direktiv.

Det är en vanlig dag på allmänkirurgiska avdelningen på Västmanlands Läns sjukhus i Västerås. Sju vårdplatser är stängda. Avdelningschefen Sara Fredin jobbar ute på avdelningen för att täcka upp för de sjuksköterskor som saknas.

– Hos oss saknas det fem sjuksköterskor, säger Sara Fredin, avdelningschef på allmänkirurgiska avdelningen. Det gör att vi inte kan ha alla vårdplatser öppna och får stryka flera planerade operationer.

Situationen är långt ifrån ovanlig. Runt om i Sverige leder bristen på sköterskor till stängda vårdplatser och att patienter hamnar i vårdköer.

Samtidigt är det många som skulle vilja arbeta på en avdelning som den här.

Väntar på besked i Riga

I andra EU-länder finns det gott om sjuksköterskor och många vill komma till Sverige och jobba. Men flera av dem fastnar i Socialstyrelsens papperskvarnar.

I Riga sitter Anna Andrejeva och väntar på besked. Det är sex månader sedan hon skickade in sin ansökan om svensk sköterskelegitimation, men hon har inte fått något besked.

– Det är stressande eftersom jag inte får veta något. Heller inget besked vad jag skulle kunna göra för att förändra situationen, säger hon på klingande svenska.

Hon jobbade tidigare på intensivvårdsavdelningen på lasarettet i Riga. Men när hon fick erbjudande om att jobba i Sverige sa hon upp sig och gick en kurs i svenska. Det skulle ta tre månader att få svensk legitimation men sex månader senare sitter hon fortfarande kvar i Riga.

– Det är jobbigt att bara vänta. Jag går hit till biblioteket i Riga för att hålla igång mina yrkeskunskaper och min svenska, säger hon medan hon bläddrar i en upplaga av ”Svensk Litteraturhistoria”.

Går emot regler och lagar

Enligt EU-regler och svensk lag får det inte ta mer än tre månader för Socialstyrelsen att behandla en komplett ansökan om svensk sköterskelegitimation från en EU-medborgare. Om ansökan inte är komplett måste Socialstyrelsen begära in det som saknas inom en månad. Men Socialstyrelsen håller inte tidsgränserna.

– Just för den här gruppen – sköterskor utbildade inom EU – har vi just nu lite längre handläggningstider. Vi jobbar med det, säger Pernilla Ek, tillsynschef på Socialstyrelsen.

Det är inte första gången problemet dyker upp. Tidigare har läkare och psykologer fått vänta, ibland år,  på sin legitimation. För det har Socialstyrelsen fått kritik från Justitieombudsmannen tre år i  rad: 2010, 2011 och 2012.

Varje gång har myndigheten lovat bot och bättring. Men fortfarande 2013 kvarstår problemet.

Inga svar från Socialstyrelsen

Under de senaste 18 månaderna har myndigheten brutit mot tremånaders-regeln 16 gånger. I hur många fall man brutit mot enmånads-regeln vet inte Socialstyrelsen.

– Vi ska självfallet följa EU-reglerna. Men vi har fått många ansökningar vad gäller sjuksköterskor i EU som inte blir godkända med automatik, säger Pernilla Ek och tillägger att myndigheten ständigt arbetar på att förbättra sig.

På frågan när förbättringsarbetet kommit så långt att Socialstyrelsen faktiskt uppfyller lagar och regler har Pernilla Ek inget konkret svar.

”Jag kan komma och arbeta”

Medan Socialstyrelsen fortsätter sitt förbättringsarbete och medan vårdplatser hålls stängda runt om i Sverige på grund av sköterskebrist, sitter Anna Andrejeva i Riga. Hon har svårt att förstå varför hon ska sitta sysslolös så länge:

– Jag vet att Sverige behöver sjuksköterskor – kvalificerade sjuksköterskor. Jag kan komma och arbeta men får inte göra annat än att fortsätta vänta. Bara vänta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.