EU-toppen Martin Schultz och socialdemokraternas toppnamn Marita Ulvskog under ett EU-valmöte i Umeå under lördagen. Foto: SVT

EU-topp lovar stöd till facket

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas europeiska toppkandidat Martin Schulz på besök i Umeå idag vill ha ett socialt protokoll som tillägg till EU:s grundfördrag för att skydda anställdas löner och rättigheter. Det är vad svenska socialdemokrater och fackföreningar sen länge krävt.

EU-parlamentets talman och socialdemokraternas toppkandidat som ny ordförande i EU-kommission kom i chartrat privatflyg till Umeå idag, där han deltog i ett socialdemokratiskt EU-valmöte på Rådhustorget.

Arbetslösheten en skam

– Om jag blir ny ordförande i EU-kommissionen ska jag se till att EU gör mer för att minska arbetslösheten, 27 miljoner arbetslösa och därav runt 7 miljoner arbetslösa ungdomar är en skam för vad som är ett av världens rikaste områden, sa Martin Schulz inför ett 100-tal åhörare.

EU-valet 2014

Ett socialt tilläggsprotokoll kritiseras av regeringen och allianspartierna för att det kan leda till att EU får mer makt över svensk arbetsmarknadspolitik och att det blir svårare för utländska arbetare att arbeta i Sverige.

– Det är sån kritik som alltid kommer från konservativa krafter, men vi ska inte ha en tävlan inom EU som leder till lönedumpning och sämre standard för lönearbetande människor, sa Martin Schulz.

EU-entusiast och EU-kritiker Martin Schulz är en EU-entusiast som flera områden vill ha mer EU-samarbete. Med vid kampanjmötet var också Marita Ulvskog, de svenska socialdemokraternas toppnamn i EU-valet som själv kallar sig EU-kritiker.

– Vi kommer bättre överens än ni tror inom socialdemokratin och Martin Schulz känner till våra invändningar på en del punkter, men det viktiga nu är att få in fler socialdemokrater och vrida EU som idag styrs av högern mer vänsterut, tyckte Marita Ulvskog.

Vill prata mer feminism

Framgångarna för Feministiskt initiativ i flera opinionsmätningar, både inför EU-valet och riksdagsvalet, tycker Marita Ulvskog visar att socialdemokraterna måste prata mer om feminism.

– Socialdemokraterna är ett feministiskt parti, det står i våra stadgar sen 20 år, men jag och andra måste prata mer om det och visa att vi verkligen är feminister, säger Marita Ulvskog.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet