Foto: TT

SD bildar grupp med Ukip

Uppdaterad
Publicerad

I kväll blev det klart: Sverigedemokraterna bildar ny EU-parlamentsgrupp med brittiska Ukip och italienska Cinque Stelle.

– Vi blir folkens röst, säger Nigel Farrage, engelsk anti-EU-politiker (UKIP) som tillsammans med bland annat Sverigedemokraterna bildar en egen parlamentsgrupp i det nyvalda Europaparlamentet.

Namnet blir ”Europe of Freedom and Democracy.”

EU-valet 2014

– Jag är väldigt stolt över att vi format den här gruppen. Vi kommer att arbeta för att återupprätta frihet, nationell demokrati och välstånd över hela Europa. Ni kan förvänta er att vi för ”den goda kampen” för att ta tillbaka kontrollen över våra länders öden, säger Nigel Farrage.

Skeptiska mot EU

Det gemensamma för gruppen är motståndet eller skepsisen mot EU. För övrigt innehåller gruppen en brokig samling partier: Från de stora brittiska missnöjespartierna UKIP (24 delegater) och italienska Cinque Stelle (17 delegater) till mindre partier som litauiska nationalkonservativa Ordning och Rättvisa (2 delegater), Sverigedemokraterna (2 delegater) och en ensam avhoppare från franska Nationella Fronten.

För att bilda en partigrupp krävs minst 25 delegater från sju nationer. Möjligheten att bilda en partigrupp innebär ökade anslag och ökad talartid, bland annat.

”Oerhört glädjande”

Gruppen ska samlas den 24 juni i Europaparlamentet, enligt pressmeddelandet från gruppens ordförande Nigel Farrage. En delegation från Sverigedemokraterna har varit nere och träffat företrädare från de olika partierna.

– Vi sade tidigt att vi var intresserade av att samarbeta med Ukip och Dansk Folkeparti så vi tycker att det här är väldigt glädjande, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder till SVT Nyheter.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson säger att partiet ända sedan valet har strävat mot EFD.

”Vi blir nu medlemmar i en EU-kritisk grupp ledd av Nigel Farage som måste betecknas som Europas främsta företrädare i arbetet med att sätta stopp för EU-federalism och maktöverföring från medlemsstaterna till Bryssel”, säger Åkesson i ett pressmeddelande.

Var tidigare skeptiska

Ukip har tidigare uttalat sig skeptiskt mot Sverigedemokraterna. Partiledaren Nigel Farage har tidigare sagt till Svenska Dagbladet att ett samarbete med SD är osannolikt. Enligt Björn Söder berodde det på okunskap om Sverigedemokraterna som parti.

– Nu har vi haft möjlighet att träffa dem och visa vilka vi är, säger han till SVT Nyheter.

Riksdagsledamot Mattias Karlsson har skött Sverigedemokraternas förhandlingar med Ukip och de övriga i gruppen.

– Det har funnits frågetecken från Ukips sida, man har velat försäkra sig om att de problem Sverigedemokraterna har haft under 90-talet är historia och att vi är ett annat parti i dag. Och det känner man sig trygg med nu, säger han till SVT Nyheter.

Fakta

Fakta: Ukip

Niklas Bolin, universitetslektor vid Mittuniversitetet:

”United Kingdom Independence Party är att EU-kritiskt parti men även ett antietablissemangsparti som försökt attrahetera missnöjda väljare. Ukip vill ta tillbaka makt från Bryssel men har också haft en ganska tydlig invandringskritisk agenda.

De hävdar själva att det inte på något sätt handlar om främlingsfientlighet men menar att Storbritannien inte kan ta emot så många invandrare som man gör i dag. Ukip har tidigare sagt att man anser att SD är ett mer extremt parti och det syftar nog ganska mycket på SD:s förflutna. Men i frågorna om invandring och EU-kritik är de inte helt olika, men det är klart att det finns gradskillnader.

EU-kritiken har varit tydligare och en mer bärande fråga för Ukip än den har varit för SD, för SD har det framför allt varit invandringspolitiken som varit den stora frågan.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet