Tyskt anti-EU-parti i Tories parlamentsgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska Tories får – mot sin vilja – dela partigrupp i EU med de tyska euroskeptikerna i Alternative für Deutschland (AfD).

Trots att den brittiske premiärministern David Cameron uppmanat sina partikamrater att säga nej till AfD röstades det högeroppositionella partiet in i EU-parlamentsgruppen ECR på torsdagen – enligt Reuters med rösterna 29-26.

Cameron har inte velat riskera sina kontakter till den tyska förbundskanslern Angela Merkel och hennes kristdemokratiska CDU genom att ta in AfD:s sju ledamöter, men fick ge sig för de övriga partierna i gruppen, främst polska Lag och rättvisa (PiS).

EU-valet 2014

Sedan tidigare har även bland andra Dansk folkeparti och Sannfinländarna anslutit sig till ECR, som därmed är på god väg att svälla till att bli parlamentets tredje största grupp bakom kristdemokratiskt konservativa EPP och socialdemokratiska S&D.

Sverigedemokraterna, som också har ansökt om medlemskap i ECR, väntas däremot inte bli accepterade i gruppen. SD har även ansökt om medlemskap i uttalat EU-kritiska EFD, som domineras av Nigel Farage och hans UK Independence Party.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet