Jublande Sverigedemokrater på valvakan. Foto: TT

Ukip får kritik för samarbetet med SD

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska högerpartiet Ukips beslut att samarbeta med Sverigedemokraterna i EU-parlamentet väcker protester, skriver The Guardian. Det är framför allt kopplingarna till vit maktrörelsen i SD:s förflutna som kritiker reagerat på.

En brittisk liberaldemokrat sade i tisdags att det är svårt att se hur brittiska arbetstillfällen och tillväxt skulle gynnas av att brittiska parlamentariker hänger med ”drägget från extremhögern”.

Ukipledaren Nigel Farage försvarar beslutet med att de två SD-parlamentarikerna Kristina Winberg och Peter Lundgren förmåtts skriva ett brev där de tar avstånd från partiets förflutna.

EU-valet 2014

”Brittisk media kommer skriva hemskare saker om oss”

Brevet som Nigel Farage talar om syftar sannolikt på den ansökan som Sverigedemokraterna skickade till partigruppen European Alliance for Freedom (EFD) där nu båda partierna ingår, enligt SD:s pressansvarige Martin Kinnunen.

– Där skriver vi tydligt att det begåtts fel i partiets historia och den partipresentation vi skickade har Ukip länkat till i sitt pressmeddelande, säger Kinnunen och tillägger att kritiken i utländska tidningar inte var oväntad.

– På samma sätt som svenska tidningar skriver att Ukip är ett xenofobiskt (främlingsfientligt) parti kommer brittiska tidningar att skriva mer hemska saker om oss än de svenska. Så är det alltid i medierapporteringen om invandringskritiska partier.

Ukipgruppen omfattar nu 48 parlamentariker från sju EU-länder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet