EU-val 26 maj Foto: TT

Beskedet: EU-valet i Sverige hålls den 26 maj

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet har nu godkänt att valen nästa år till EU-parlamentet ska ske mellan den 23 och 26 maj. I Sverige kommer EU-val därmed att hållas söndagen den 26 maj.

Efter att medlemsländernas regeringar tidigare godkänt dessa datum står det klart att valet kommer att hållas 23- 26 maj 2019. Den formella bekräftelsen av datum sker vid regeringschefernas toppmöte i Bryssel i juni år.

I några länder kommer valet att ske torsdag-fredag eller lördag, men i de flesta länder kommer valet att som i Sverige ske på söndagen den 26 maj.  EU-parlamentets ledamöter väljs för en mandatperiod på fem år, och förra EU-valet hölls i maj 2014. Den gången var det samma år som riksdags- och kommunalvalen i Sverige, men nu blir det ett år senare.

Val utan britter

Valet kommer att ske i 27 medlemsländer. Britterna kommer inte att delta eftersom Storbritannien ska lämna EU i mars nästa år. För närvarande har EU-parlamentet 20 ledamöter från Sverige, men med ny mandatfördelning efter brexit väntas Sverige få 21 ledamöter.

Vid EU-valet 2014 blev  Socialdemokraterna och Miljöpartiet störst i Sverige. Sverigedemokarterna och Feministiskt initiativ tog för första gången plats medan Piratpartiet åkte ur EU-parlamentet. Valdeltagande låg på 51% av de röstberättigade

Socialdemokraterna 24,2 % av rösterna, 5 mandat

Miljöpartiet               15,4 %, av rösterna 4 mandat                    

Moderaterna             13,6 %, av rösterna, 3 mandat                     

Liberalerna                 9,9 %, av rösterna,  2 mandat                     

Sverigedemokraterna  9,7 %, av rösterna, 2 mandat                      

Centerpartiet              6,5 %, av rösterna, 1 mandat                 

Vänsterpartiet             6,3 %, av rösterna 1 mandat                    

Kristdemokraterna       5,9 %, av rösterna, 1 mandat            

Feministiskt initiativ     5,5 %, av rösterna, 1 mandat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.