Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De flesta hade väl räknat med att Putin skulle hålla på så här: på, av, på, av” – Hör SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén om gaspriserna. Foto: SVT/EPA/ANATOLY MALTSEV

Efter ryska gasstoppet – Stockholmsbörsen faller vid öppning

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsbörsen backar över 2 procent på måndagsmorgonen, i linje med övriga Europa.

Även euron faller efter besked om strypta gasleveranser från Ryssland. På valutamarknaden handlas en euro nu under 99 cent gentemot den amerikanska dollarn, vilket inte skett på 20 år.

Den växande energikrisen i kombination med höjda räntor skapar stress på finansmarknaderna i Europa, vilket märktes när börserna öppnade på måndagsmorgonen.

Stockholmsbörsen föll inledningsvis 2,2 procent. OMXS-index är strax efter klockan 9 ned 2,3 procent med nedgångar för samtliga OMXS30-bolag. Allra värst går det för räntekänsliga företag som molntjänstbolaget Sinch, minus 3,5 procent och Kinnevik, minus 3,3 procent. Verkstadsjätten Atlas Copco som steg markant i fredags faller nu tillbaka 3,3 procent.

Liknande siffror syns på andra europeiska börser, däribland Frankfurtbörsen som visar minus 2,6 procent.

Nedgången kommer i anslutning till ytterligare oro kring energimarknaden och vilka konsekvenser det får för europeisk industri, detta efter att det ryska gasbolaget Gazprom har förlängt stoppet av leveranser genom ledningen Nord Stream 1 på obestämd tid.

Samtidigt rusar naturgaspriserna med över 30 procent.

Regeringen meddelade i lördags att man skjuter till hundratals miljarder kronor i likviditetsgarantier till elbolagen, för att undvika en finanskris.

På valutamarknaden får oroligheterna effekt i form av att euron handlades under 99 cent gentemot den amerikanska dollarn, i de asiatiska börsernas eftermiddagshandel. Det har inte skett på 20 år, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.