Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda H Staaf, chef för Noa:s underrättelseavdelning, listar vad polisen behöver göra för att knäcka den organiserade brottsligheten. Foto: SVT/TT

Krafttag mot ”nyckelpersoner” ska sätta stopp för gängen

Publicerad

Kriminella med mycket brottspengar och kapacitet att infiltrera banker och politiska funktioner ska prioriteras i kampen mot den organiserade kriminaliteten.

– En dag knackar vi på dörren, säger Europol-chefen Andžejus Roginskis.

Förra veckan samlades poliser från flera europeiska länder i Stockholm för att vässa kampen mot kriminella nätverk i norra Europa. Nationella operativa avdelningens underrättelseavdelning var värd för mötet. Bland representanterna fanns förutom poliser också forskare som gav en fördjupad bild kring maffiaorganisationer, men också etniska och släktbaserade kriminella nätverk.

Internationellt samarbete har varit avgörande under de senaste årens operationer då franska myndigheter respektive amerikanska FBI på olika sätt kommit åt krypterade meddelanden bland kriminella. Det har bara i Sverige resulterat i att nästan 2 200 fängelseår kunnat dömas ut med bevisning från de krypterade tjänsterna Encrochat, Anom och SkyECC.

Inte tillräckligt effektivt

I den kommande kampen, som diskuterades på mötet i Stockholm, ska fokus vara så kallade A-aktörer, personer med våldskapital och starka finansiella muskler som byggs på genom narkotikasmuggling, penningtvätt och storskaliga bedrägerier mot myndigheter som på olika sätt betalar ut välfärdspengar. Den svenska polisens arbete med att ta brottspengarna är i dag inte tillräckligt effektivt enligt en aktuell internrevision, och måste alltså bli bättre för att komma åt nyckelpersonerna.

– Det är genom att ta ifrån dem pengarna, men också försvåra möjligheten att tjäna pengar, som vi verkligen kommer åt kriminella aktörer. Det är inte enbart genom lagföring och fängelse, för då har vi inte nått hela vägen fram, säger Linda H Staaf, chef för Noas underrättelseavdelning.

Svenskar på listan

Det är hemligt hur många de prioriterade nyckelpersonerna är, säger Andžejus Roginskis, chef för enheten för organiserad kriminalitet på Europol, EU:s brottsbekämpande organ. 

Men han bekräftar att det finns svenskar på listan.

– Definitivt. Det finns några individer som kopplas till Sverige.

För att nå lika stora framgångar som med Encrochat krävs en uppdaterad lagstiftning och fortsatt internationellt samarbete, eftersom de kriminella utvecklar sina metoder och utnyttjar kryphål i lagstiftningen. Men redan nu pågår nya och hemliga operationer.

– De borde vara stressade. För en dag kommer vi att knacka på dörren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer