Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rikspolischefen: ”Antalet dödade är högre än någonsin” Foto: SVT

Rikspolischefen om skjutningarna: ”Synnerligen allvarligt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen höll på fredagen pressträff med anledning av ”det synnerligen allvarliga läge vi har i samhället”. Det handlar om den senaste tidens skjutningar och sprängningar.

Antalet dödsskjutningar har, med tre månader kvar av året, nått rekordnivåer. Totalt har 48 personer skjutits till döds sedan årets början.

– Vi säger som det är. Vi har ett synnerligen allvarligt läge, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Han fortsätter:

– Skjutningar och sprängningar kanske normaliseras av många men inte för oss, säger han.

Ett antal insatser görs för att bryta den allvarliga trenden, menar polisen. Bland annat har man skapat ett skjutvapencenter, bomskyddscenter och avhopparcenter.

Under 2022 ska det även sättas upp ytterligare 1 000 övervakningskameror. Man upprepar även kravet på fler poliser i utsatta områden.

– Det är ofta kamerorna som gör att vi kan lägga pusslet, säger Johan Olsson, chef för polisens nationella operativa avdelning.

Han lyfter fram Järvaområdet som ett område med positiv utveckling.  

– Polisen har gjort en långsiktig satsning i Järva. Ungefär tre fjärdedelar av den nationella förstärkningen har man lagt i Järva. 

För att få en positiv utveckling i resten av landet lyfter han även fram vikten av att stoppa nyrekryteringen av kriminella.

– Det är oroande att så många unga är redo att kliva in i den här destruktiva livsstilen, säger Johan Olsson.

Rikspolischef Anders Thornberg riktar även kritik mot dem som brukar narkotika i Sverige och menar att dessa göder den organiserade brottsligheten.

– Var och varannan människa köper narkotika i Sverige. De pengarna går rakt ner i fickorna på de kriminella gängen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.