Ex-kriminelle Ali: ”Din bästa vän kan bli din värsta fiende”

Publicerad

Ali Khalil var gängkriminell i Göteborg och har suttit fängslad på Kumla. Nu har han lämnat brottsligheten bakom sig och vill inspirera unga kriminella att göra samma sak.

– Den kriminella banan lönar inte sig. Det här livet går bara åt två håll – döden eller livstids fängelse, säger han i Morgonstudion.

I en ny bok berättar Ali Khalil om livet som gängkriminell, om våldet, kulturen och personerna i den parallella världen. Han skriver att han själv skjutit folk i konflikterna, som inte sällan gjort att tidigare vänner vänt sig mot varandra.

– Det finns ett ordspråk som säger att din bästa vän kan bli din värsta fiende. Det blir så när pengar kommer mellan, med status och makt kommer även svartsjukan. Det smittar många, säger han.

Ali Khalil tillhörde Gårdstensalliansen med bas i norra Göteborg. Han hade vuxit upp med många av dem som han delade det kriminella livet med.

– Vi hade det väldigt bra med varandra men levde ett dysfunktionellt liv. När man tittar tillbaka var det bara negativitet, säger han.

– Man vet inte riktigt vem man är, man vill bli något och ser upp till fel saker.

Hör Ali Khalil berätta om kulturen inom de kriminella gängen i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.