Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsmaktens veteranchef Mats Fogelmark berättar om hur Sveriges alliansfrihet varit för de som stationerats utomlands. Foto: TT/SVT

Ex-soldaten: ”Svenska flaggan räddade mig”

Publicerad

Den svenska flaggan har haft en stor betydelse för Sveriges utlandssoldater. Men snart kan den vara ett minne blott.

– Jag vet massor av exempel där våra svenska soldater har haft nytta av att vara svensk, säger utlandsveteranen Mats Fogelmark till SVT:s Politikbyrån.

”Alliansfriheten har tjänat oss väl”, låter ett återkommande argument i Natodebatten, och enligt Mats Fogelmark, chef för Försvarsmaktens veteranscentrum, stämmer påståendet. Under 1990-talet tjänstgjorde han i det belägrade Sarajevo, och minns hur den svenska flaggan symboliserade något fredligare än kollegornas från andra länder. I flera fall kunde det vara skillnaden mellan liv och död.

– Jag råkade ut för bilkapningar i Bosnien, och vid flera tillfällen så räddade den svenska flaggan mig. De snodde min utrustning men tittade på flaggan och sa ”Sverige, ut”. Även i Afghanistan fungerar svenska flaggan fortfarande, säger han.

”Schysst lirare”

Mats Fogelmark har gjort utlandstjänst i bland annat den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea, Kina och Afghanistan och menar att Sverige har skapat sig ett starkt internationellt varumärke.

– Bilden av Sverige är att vi är självständiga. Men att vi också är ganska schysst lirare. Men nu kan det bli en Natoflagga där istället, säger han.

Vad det kan komma att innebära vet Mats Fogelmark inte. Men han tror att ett beslut för medlemskap kan chocka omvärlden.

– Jag tror många hade blivit förvånade om vi ger upp alliansfriheten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet