Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hallenberg: ”Intressant om ukrainska intressen har gjort det här”. Foto: SVT

Experten: ”En signal om att Ukraina går för långt”

Publicerad

De nya uppgifterna om att det kan finnas en ukrainsk inblandning i sprängningen av Nord Stream 1 och 2 förvånar Jan Hallenberg vid Utrikespolitiska institutet. Att de kommer nu kan också vara en markering från amerikansk sida, säger han. 

Jan Hallenberg, senior forskare på Utrikespolitiska institutet, är något förvånad över uppgifterna i New York Times om att det kan ha varit pro-ukrainska grupperingar som låg bakom sprängningen av de två gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

– Det här indikerar att det är mer sannolikt att det är någon eller några med kopplingar till Ukraina än vad jag trodde, säger Jan Hallengren i Aktuellt.

Han påpekar dock att det är svårt att bedöma hur trovärdiga de nya uppgifterna är.

Att uppgifterna kommer just nu kan vara en markering från amerikansk sida, tror Jan Hallenberg:

– Jag tror att det finns strömningar i den amerikanska regeringen som menar att Ukraina går för långt när de attackerar mål inne i Ryssland och på Krim. Det här är en signal från amerikansk sida om att vi stödjer er fundamentalt men det finns begränsningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.