Det var i september 2022 som läckorna i gasledningarna Nord Stream 1 och 2 upptäcktes. Arkivbild. Foto: Danska Forsvaret/TT

Nya uppgifter i New York Times om Nord Stream-attacken

Uppdaterad
Publicerad

Enligt amerikanska underrättelseuppgifter kan det ha varit en pro-ukrainsk grupp som sprängde gasledningarna Nord Stream 1 och 2, uppger New York Times. Det tillbakavisas av Ukraina – en talesperson för president Zelenskyj säger att man ”absolut inte” är inblandade.

Uppgifterna om att attacken mot gasledningarna skulle ha utförts av pro-ukrainska grupper kommer från amerikanska underrättelsekällor, som New York Times tagit del av.

Enligt uppgifterna går det inte att utesluta att ukrainska aktörer kan vara inblandade. Men vem eller vilka som ligger bakom attacken, eller vem som eventuellt betalade den, framgår inte. Med största sannolikhet rör det sig dock om motståndare till Putin, skriver tidningen.

Inte inblandade

Enligt uppgifterna kan sabotaget ha utförts av antingen ukrainska eller ryska medborgare, eller av personer från båda länderna. Ukraina med allierade anses ha haft mest att vinna på en attack mot gasledningarna eftersom de har möjliggjort för Ryssland att fortsätta sälja gas till Europa, skriver New York Times. 

– Ukraina är utan tvekan absolut inte inblandat i attacken på gasledningarna, säger Mychajlo Podoljak, talesperson för president Zelenskyj, till nyhetsbyrån Reuters på tisdagskvällen.

Han tillägger att man inte har någon vetskap om det inträffade.

Det finns ingeting som i nuläget tyder på en officiell rysk inblandning i attacken. Inget tyder heller på att Zelenskyj eller den Ukrainas regeringen ska ha varit inblandade.

Hur man kommit över de nya underrättelseuppgifterna framgår inte.

Vill ha utredning

Även Ryssland kommenterade uppgifterna på tisdagkvällen.

Det ryska FN-sändebudet Dmitrij Poljanskij kräver nu att FN inleder en internationell utredning av händelsen, uppger nyhetsbyrån AP.

Den tyska regeringen sade på tisdagen att man tagit del av New York Times upppgifter men tillägger att den egna utredningen ännu inte är klar, skriver nyhetsbyrån AP.

Inte heller den svenska statsministern Ulf Kristersson (M) vill spekulera om de nya uppgifterna.

– I Sverige är det en pågående förundersökning i den frågan så jag kommer inte kommentera just nu, sa han under en pressträff på tisdagskvällen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Sprängningarna mot Nord Stream-ledningarna utanför Bornholm. Foto: TT samt SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.