En av Huawei-cheferna hävdade att Kina inte blockerar internationella medier. Enligt Tim Rühlig (till vänster) är chefernas kommentarer inte uppseendeväckande i Kina. Foto: Pressbild och SVT

Expert liknar petade Huawei-chefer vid bondeoffer

Publicerad

De två chefer som stoppats från att representera Huawei efter att ha försvarat Kinas politik i en dold inspelning offrades för att mildra ett PR-debacle. Det anser Tim Rühlig, Kina-expert på Utrikespolitiska institutet.

Det fortsätter att blåsa kring den kinesiska telekomjätten Huawei.

I torsdags klubbades en ny lag som ska skydda svenska trådlösa nät från möjliga hot. Sveriges regering vill inte peka ut enskilda länder eller företag, men lagen har föregåtts av en lång och intensiv debatt kring Huaweis roll i Sverige och internationellt.

Bara en dag senare kom beskedet att Huawei Sverige petar de två chefer som efter att ha pressats av en SVT-medarbetare i en dold inspelning försvarade kinesisk övervakning på flera punkter. Bland annat beskrev en av cheferna övervakningen av landets medborgare som ”en bra sak”.

Enligt ett uttalande är chefernas uttalanden ”inte förenliga med Huaweis principer” och de har alltså därför stoppats från att företräda företaget.

”Skadligt”

Men Tim Rühlig, Kina-expert på Utrikespolitiska institutet, säger sig tro att Huawei har gjort cheferna till syndabockar för att minimera en eventuell PR-skada.

– Jag tror att Huawei sparkade de två representanterna för att man inser vilken skadlig effekt deras uttalanden kan få på företagets rykte. I stora drag tror jag inte att Huawei som bolag har en annan åsikt, men att de här personerna har agerat på eget bevåg, säger han och fortsätter:

– Att Huawei skulle vilja förmedla ett sådant här budskap till deras kunder i Norden, för att inte tala om allmänheten, ser jag som osannolikt.

”Inga bevis”

Åsikterna – att övervakning är en bra sak – är inte heller kontroversiella i Kina.

– Åsikterna som de två representanterna från Huawei har och som filmades av SVT är utbredda i Kina. Det här kan vara svårt för en europeisk publik att förstå men jag tror att du skulle få samma svar från en majoritet av Kinas invånare och det inkluderar Huawei-anställda.

Om några dagar släpps en ny forskningsrapport om Huawei där Tim Rühlig är medförfattare. Enligt honom är frågan om Huawei extremt komplex.

– Vi har inga bevis för att Huawei kontrolleras av det kinesiska kommunistpartiet. Däremot har vi starka indikationer på att det inte är företagets anställda som kontrollerar bolaget, vilket Huawei påstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.