Karlis Neretnieks Foto: SVT

Expert om kritiken mot ÖB: ”Löjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Anklagelserna om att Överfbefälhavaren skulle ha begått brott mot rikets säkerhet är ”rent löjliga”.
Det säger Karlis Neretnieks, fd rektor för Försvarshögskolan, i fredagens Aktuellt.

I dag ifrågasattes om Överbefälhavaren (ÖB) Sverker Göranson kan ha  begått brott mot rikets säkerhet när han uttalat sig om Sveriges försvarsförmåga.

Det handlar om en intervju där Göranson sa att Sveriges försvar bara skulle kunna skydda Sverige i en vecka om landet blev attackerat. Men enligt Karlis Neretnieks har ÖB inte avslöjat några statshemligheter överhuvudtaget:

 – Det ÖB har redovisat det är vad vilken militär bedömare som helst  skulle komma fram till, i ungefär liknande siffror, och det är grundat helt på öppna uppgifter. De finns tillgängliga på nätet, hos regeringskansliet eller var som helst.

– Det här med brott mot rikets säkerhet, vad säger du om det?

– Jag tycker det är rent löjligt.

-Varför är det då så kontroversiellt att säga som han har gjort?

– Ja, myndighetschefer som presenterar politiskt obekväma fakta blir ju sällan populära hos sina uppdragsgivare – regeringen i det här fallet.

– De har ju under lång tid presenterat försvaret som en väl fungerande organisation som väl kan lösa sina uppgifter,  att införandet av den nya organisationen IO14 som ska vara färdig 2019, att det fungerar utmärkt , och nu har ju ÖB påpekat vid flera tillfällen, i somras och nu, att det är inte så bra som man försöker föra ut till allmänheten.

– Är han en ovanligt frispråkig överbefälhavare?

– Ja det är han. Det är nog den frispråkigaste överbefälhavaren som vi har haft sen kalla kriget, säger Karlis Neretnieks.

–  Men han är väldigt respekterad ute i organisationen, och jag tror nog att han har blivit väldigt respekterad av allmänheten under de här dagarna.

– Du tror att han har stärkt sina kort internt, men hur frestad skulle regeringen vara att göra sig av med honom om tillfälle gavs?

– Det kan jag inte säga något vettigt om.  Om regeringen fattade ett sådant beslut så tror jag att hans efterträdare skulle få det utomordentligt svårt. Då skulle han förmodligen uppfattas som en lakej, mer eller mindre, i stället för en självständig klarspråkig myndighetschef som ÖB nu har varit, som ÖB nu är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer