Expert: ”Det är ett direkt hot mot Europa”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har meddelat att USA drar sig ur kärnvapenavtalet INF som reglerar markbaserade medeldistansrobotar.

– Det är ett direkt hot mot Europa, säger Utrikespolitiska institutets direktör Christer Ahlström i SVT:s Aktuellt.

På lördag kommer USA att dra sig ur det så kallade INF-avtalet (Intermediate-Range Nuclear Forces). 

Avtalet har varit en av hörnstenarna för Europeisk säkerhet sedan Kalla kriget.  På fredagen meddelade USA:s president Donald Trump att USA drar sig ur.

– Det är ett direkt hot mot Europa. Det var det hotet som låg bakom att man förhandlade fram det avtalet 1987, säger Utrikespolitiska institutets direktör Christer Ahlström i SVT:s Aktuellt.

”Betydelsen av kärnvapen har ökat”

Avtalet, som ingicks mellan USA och dåvarande Sovjetunionen, innebär att markbaserade ballistiska och kryssningsrobotar med räckvidder mellan 500 och 5 500 kilometer ska avskaffas.

– Vi är i en helt ny situation när vi ser att både Ryssland och USA lägger ett mycket större fokus på kärnvapen. Så betydelsen av kärnvapen har ökat i världen i dag, säger Christer Ahlström i Aktuellt.

Så det här beslutet i dag kan ta oss lite närmare ett kärnvapenkrig?

– Man kan väl säga att det är ett steg i en process där det finns många andra processer som också leder mot en ökad roll för kärnvapen.

– Det kan innebära en utstationering av kort- och medeldistansmissiler som kan, eller inte kan ha kärnvapenstridsspetsar.

”Förbjudet robotsystem”

USA anser att Ryssland har brutit mot avtalet i flera år.

”Alltför länge har Ryssland ostraffat kränkt INF-avtalet, genom att i hemlighet utveckla och sätta in ett förbjudet robotsystem som utgör ett direkt hot mot våra allierade och våra styrkor utomlands”, meddelade USA:s president.

Nio kärnvapenstater

Avtalet gäller endast Ryssland och USA, medan de övriga kärnvapenstaterna Kina, Nordkorea, Indien, Pakistan, Israel, Storbritannien och Frankrike inte omfattas av INF-avtalet.

Sjöbaserade medeldistansrobotar omfattas inte heller av avtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.