– Det ser inte ut som en buckla precis, utan som att en jätte har dragit isär de båda ytorna och det har blivit väldigt taggiga ytor. Och skadorna går väldigt djupt in, det här är ingen ytlig skada, säger han. Foto: Sveriges Radio/SVT

Experten om nya Estonia-bilderna: Kan utesluta ubåtsteorin

Uppdaterad
Publicerad

Ny högupplöst undervattensfilm visar taggiga, svarta sidor av hålet i sidan på Estonias skrov. Det är ingen ubåtskollision och ingen explosion som ligger bakom tror Olle Rutgersson, professor emeritus i skeppsteknik.

– Den stora skadan är inte en sten som tryckt in, utan hela skrovet har böjt sig kring en viss punkt.

Ekot var först med att visa den nytagna filmen på skadorna, som ännu är sekretessbelagd av Statens Haverikommission.

När Olle Rutgersson, som är expert på Estonia och följt utredningen ser filmen, tycker han att det väcker fler frågor än ger svar.

– Jag tror man behöver se helheten, denna filmsekvens tillsammans med ett antal andra platser på skrovet. Det kanske ger en tydligare helhetsbild.

”Som att en jätte dragit isär ytorna”

Hans teori är att deformationerna på skrovet kan ha kommit till då fartyget slog i havsbotten. Men det var ingen sten som orsakade skadorna.

– Just den här (skadade) delen är nog inte typisk för en sten på botten, det ska vara en vass klippkant i så fall.

– Det ser inte ut som en buckla precis, utan som att en jätte har dragit isär de båda ytorna och det har blivit väldigt taggiga ytor. Och skadorna går väldigt djupt in, det här är ingen ytlig skada, säger han.

När skrovet slog mot botten kan både tryckskador och dragskador ha uppstått. Det enorma fartyget kan med sin egen kraft ha böjt sig något i kollisionen med marken, tror Rutgersson.

Kan inte utesluta detonation

De svarta och vassa kanterna kring skadorna in i fartyget leder tankarna till en detonation av något slag.

Statens Haverikommission säger till TT att det inte ser ut som att skadorna ska ha orsakats av en explosion. Bara av att titta på den här filmen kan det dock inte uteslutas utan borde undersökas, enligt Rutgersson.

– Men jag tycker inte det ser ut som det, konstaterar han.

”Utesluter ubåtsteorin”

Däremot tror han filmen kan hjälpa till att utesluta teorin om att en ubåt kört in i Estonias sida och orsakat hålet.

– En ubåt är ju väldigt rund i fören och det borde blivit en grop på ytan som man inte ser så det tycker jag man kan utesluta, säger Olle Rutgersson, professor emeritus i skeppsteknik vid Chalmers universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.