Experten: Då kan vi räkna med att pandemin är över

Uppdaterad
Publicerad

Snart 600 dagar har gått sedan WHO klassade spridningen av coronaviruset som en pandemi. På flera håll i Europa ökar nu åter antalet fall, men enligt professor Joakim Dillner kan vi i Sverige räkna med att epidemin snart är över.

Smittan ökar i flera länder, och pandemin kommer enligt Världshälsoorganisationen WHO att hålla i sig även under nästa år.

I Sverige kan den breda smittspridningen snart klinga av, och sjukdomen i stället gå in i en endemisk fas med sporadiska utbrott i begränsade delar av befolkningen. Det tror Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet.

Han trodde tidigare att det skulle ske redan i augusti, och menar nu att vi inte är långt ifrån den fasen. Men det finns orosmoln. 

– Nu när vi har så lite smitta i Sverige och vi har återgått till att leva som vanligt så är det största orosmolnet om vaccinationerna av unga skulle tappa fart, säger han. 

Hör Joakim Dillner om när pandemin kan vara över i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.