Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varför är det så svårt att forska om vi kan få cancer av maten vi äter? Forskaren Isabel Drake reder ut. Foto: SVT/TT

Experten: Därför är det så svårt att forska om kopplingar mellan kost och cancer

Publicerad
Det finns flera sätt att undersöka om ett livsmedel är cancerframkallande eller inte – men desto svårare att säkerställa något av forskningsresultaten. Anledningen? Hör forskaren Isabel Drake förklara i klippet ovan.

”Jag tror att alla vill veta om man kan minska risken för att få sjukdomar”, säger forskaren Isabel Drake. Men forskningen om vad en bör stoppa i sig eller inte för att minska risken att drabbas av cancer är tvetydig.

Anledningarna är flera, berättar Isabel Drake, forskare i epidemiologi på Lunds Universitet. Se varför i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer