Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maiju Wetterhall är sakkunnig på Cancerfonden. Foto: Fanny Renman/SVT

Lista: Fem myter om cancerframkallande mat – så sanna är de

Publicerad

Vi översköljs av rön och råd om livsmedel vi bör undvika för att minska risken att drabbas av cancer. Hur farligt är knäckebröd, och hur bra är det egentligen att äta kosttillskott? Cancerfondens expert Maiju Wetterhall slår hål på myterna.

Hur många burkar lightläsk måste man dricka för att sötningsmedlet aspartam ska vara skadligt för din hälsa? Det är en av de myter som Maiju Wetterhall tar upp när SVT listar olika cancermyter.

Tillsammans med Cancerfondens expert går SVT igenom specifika livsmedel, men det är självklart hela kosten som räknas när man pratar om cancerrisk.

– Största risken att få cancer är i slutändan genetisk otur, säger Maiju Wetterhall.

Dessutom är det svårt att forska om kost och kopplingar till cancerrisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer