Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är jordartsmetaller egentligen så viktiga? Hör geologen svara på tre frågor i klippet. Foto: Hanna Franzén/TT/Uppsala universitet

Experten: Därför är fyndet av jordartsmetaller så viktigt

Publicerad

LKAB:s jättefynd av viktiga jordartsmetaller kan få stor betydelse på flera sätt – inte minst på grund av att en stor del av dessa just nu importeras från länder som Kina och Ryssland.

– Ungefär 30 till 40 procent av de här metallerna kommer i dag från odemokratiska länder, säger geologen Erik Jonsson.

Det svenska fyndet av sällsynta jordartsmetaller beskrivs som ett av de största i Europa. En miljon ton kan komma att brytas invid LKAB:s gruva i Kiruna.

– Det kan säkra upp en väldigt stor del av Europas konsumtion under ett antal år, säger Erik Jonsson, statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning och adjungerad professor vid Uppsala universitet.

Har unika egenskaper

Han beskriver jordartsmetallerna som en liten, begränsad grupp kemiskt likartade metaller med mycket speciella egenskaper.

– De kallas också rare earth elements (REE) och är en grupp med 17 grundämnen som alla är metaller.

De är viktiga för den gröna omställningen, bland annat för tillverkning av elbilar och vindkraftverk.

– Men de är viktiga inom så gott som all annan högteknologi också, exempelvis inom kärnindustrin, medicin och energiproduktion, säger han.

Beroendet minskar

Dagens fynd gör att Sveriges och Europas importberoende kan komma att minska.

– Nu har vi sett Putins sanna ansikte och det har gjort det ännu tydligare att vi inte ska sätta oss i en liknande beroendesituation med kritiska metaller som vi har gjort med rysk gas, säger Erik Jonsson.

I klippet berättar han mer om vilken betydelse fyndet kan få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.