Läkemedelsverkets vaccinkoordinator, Charlotta Bergquist,svarar på hur vi ska tolka läkemedelsföretagens positiva besked om ett coronavaccin. Foto: TT, SVT

Experten: Det betyder nya vaccinbeskedet

Publicerad

Flera läkemedelsjättar har lämnat positiva besked kring sina kommande coronavaccin den senaste tiden. Men vad betyder företagens egna rapporter egentligen, och kan vi lita på att vaccinen är säkra?

– Vi kommer nu att granska deras studierapporter och komma fram till ett beslut om det ska godkännas eller inte, säger Charlotta Bergquist, vaccinkoordinator på Läkemedelsverket.

Läkemedelsbolaget Moderna är det senaste i raden att uppge att deras vaccin mot coronaviruset fungerar. Sedan tidigare har också Pfizer och Rysslands självständiga investeringsfond gått ut med att de har tagit fram vaccin som har minst 90 procents effektivitet mot viruset.

Men vad betyder egentligen bolagens nya besked? Än så länge är deras data inte granskad genom så kallad ”peer review”, vilket betyder att uppgifterna ännu så länge endast kommer från företagen själva.

Bolag har kontaktat Läkemedelsverket

Charlotta Bergquist är vaccinkoordinator på Läkemedelsverket och hon säger att några av bolagen redan har tagit kontakt med dem.

– De skickar in sina studierapporter som vi kommer att granska och sedan fatta beslut om ett vaccin ska godkännas eller inte.

Vad betyder det att ett vaccin är 90 procent effektivt, hur ska vi tolka bolagens positiva besked och hur säkert kommer ett vaccin vara? Se Charlotta Bergquist svara på det i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.