Experten: Detta gäller för elfix hemma

Publicerad

Varje år dör omkring 5-7 personer i olyckor med el. Många av olyckorna som drabbar privatpersoner beror på okunskap och och ett alltför stort självförtroende hos hemmafixare. Vet du vad som gäller för elinstallationer i ditt hem? Bosse Johansson är överinspektör på Elsäkerhetsverket och reder ut begreppen.

Vad får du göra själv i lägenhet eller hus?
-Det är ingen skillnad mellan lägenhet och hus. Man får i princip inte göra någonting om man inte vet vad man gör, för man kan ställa till det så att anläggning eller apparater blir farliga. Men vet du vad du gör kan du själv byta strömbrytare och vägguttag med högst 16 ampere säkring. Man får också byta armatur i torra bostadsrum, där man har isolerade golv. Men man får inte göra det i badrum, tvättstuga eller i trapphuset.

Vad gäller för elinstallationer utomhus?
-Man får absolut inte byta armatur eller göra installationer utomhus, för där har man bättre kontakt med jord, vilket medför en betydligt större risk om något går fel. Det värsta man kan göra är att göra elinstallationer utomhus barfota eller i blött gräs. Då förvandlas kroppen till en elledning ner i marken om det går snett.

Vad kan hända en våghalsig hemmafixare?
-Vi har tyvärr en diger olycksstatistik. Vi har exempel där hemmafixare installerat golvvärme i duschen själv och sedan lagt klinker. Utan att veta om det hade plåtgallret i golvbrunnen kommit i kontakt med värmekabeln under klinkern och blivit spänningsförande. När han sedan skulle ta en dusch och steg på gallret samtidigt som han tog i kranen omkom han.
Och förra året inträffade en annan mycket tragisk olycka där ett barn dog av elchock vid en badbassäng i trädgården, då han skulle koppla isär en skarvsladd. Skarvsladdarna till vattenpumparna satt i ojordade vägguttag utan jordfelsbrytare.

Kan man byta en dimmer till en strömbrytare själv?
-Har du redan en dimmer kan du byta den mot en likadan. Men du får inte byta ut en strömbrytare mot en dimmer, för en dimmer kan kopplas på många fler sätt jämfört med en strömbrytare. Gör du fel finns det risk för både skada och brand.

Många sätter spotlights i innertaken. Kan man göra det själv?
-Det är jättefint med spotlights, men det orsakar många bränder. Spotlights blir jättevarma så det är otroligt viktigt att man följer anvisningarna som följer med produkten. Där finns det bland annat mått på hur nära brännbart material de får sitta. Jag har sett exempel på hur spotlights långsamt har forkolnat hela hus. Värmeutvecklingen från ett antal spotlights på 50 watt kan förvandla ett helt bjälklag till grillkol.

Karin Moberger
karin.moberger@svt.se

•Utförande av fasta installationer.

•Installering av golvvärme och värmekabel.

•Byte av ojordat vägguttag mot jordat.

•Byte av vanlig strömbrytare mot dimmer.

•Förläggning av kabel i mark.

•Fast anslutning och losskoppling av apparater, som exempel tvättmaskin.

Källa: Elsäkerhetsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer