Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad som skulle hända om Natos artikel 5 aktiveras? Hör Oscar Jonssons svar. Foto: TT/SVT

Experten: Det gäller för värnpliktiga om vi går med i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Kan svenska värnpliktiga tvingas strida för andra länder om Sverige går med i Nato? Oscar Jonsson, forskare vid Försvarshögskolan, reder ut vad som gäller.

Oscar Jonsson tror dock inte att det kommer att bli några större skillnader för landets värnpliktiga även om Sverige blir medlemmar i Nato.

– Redan i dag måste du fatta politiska beslut för att använda värnpliktiga. Överbefälhavaren har kontroll över de kontrakterade förbanden men inte de värnpliktiga. Personalförsörjningsutredningen har slagit fast att man får använda värnpliktiga inom ramen för Sveriges solidaritetsförklaring, det vill säga våra grannländer – många av dem Natoländer, säger han.

Hör honom berätta mer om vad som skulle hända om Natos artikel 5 – att medlemsländer ska ställa upp om ett land blir angripet – aktiveras i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet