Svenskt Stridsfordon 90 under internationella militärövningen Cold Response 2022 utanför Narvik i nordnorge. Cold Response var en norskledd vinterövning där Nato- och partnerländer deltar. Foto: Anders Wiklund / TT

Novus: Stödet för svenskt Natomedlemskap ökar

Uppdaterad
Publicerad

För andra veckan i rad är en majoritet av svenskarna för ett medlemskap i försvarsalliansen Nato. Det visar en undersökning från Novus.

54 procent av svenskarna är för ett Natomedlemskap, vilket kan jämföras med 51 procent veckan innan.

Endast 24 procent är emot. Det visar siffror från den senaste Novusundersökningen kring svenskarnas attityd till Nato.

Jämfört med föregående veckas mätning kan man se en tydlig sväng bland S-sympatisörer i Natofrågan.

I dag är 45 procent av S-väljarna för ett medlemskap jämfört med 36 procent förra veckan. En statistiskt säkerställd uppgång.

Bör röra sig i samma riktning

Under fredagen besökte Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) Helsingfors för att diskutera det säkerhetspolitiska läget tillsammans med sin finländska kollega Pekka Haavisto.

Enligt Linde har varken Finland eller Sverige fattat något beslut i Natofrågan ännu, men framhöll att oavsett utgång kommer de kommande Nato-beskeden att få en stor påverkan på de båda länderna.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto höll med och upprepade sin önskan om att Finland och Sverige bör röra sig i samma riktning och samordna sina Natobeslut.

Det finska beskedet om Nato väntas enligt statsminister Sanna Marin inom några veckor. I Sverige pågår just nu en säkerhetspolitisk analys mellan regeringen och riksdagens partier. Rapporten ska vara klar senast den 13 maj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har debatten om Nato svängt – se politikernas uttalanden från årsskiftet till i dag i klippet. Foto: SVT arkiv och Anders Wiklund/TT

Fakta: Novus undersökning

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1010 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 21-27 april 2022. Deltagarfrekvens 58 procent, för att få 1012 svar har man frågat 1745 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.