Uppgifter: Finland och Sverige kan skicka in Natoansökan samtidigt

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vill skicka in en eventuell Natoansökan samtidigt som Finland, enligt uppgifter till den finska tidningen Iltalehti. Det kan tidigast ske i mitten av maj, enligt tidningen.

Enligt uppgifter till SVT finns en samordning mellan länderna kring en eventuell ansökan.

Enligt tidningen har den svenska regeringen framfört ett sådant önskemål till Finland. Beslutet skulle kunna komma under vecka 20, som inleds 16 maj, skriver Iltalehti.

Det skulle i så fall sammanfalla med den finske presidenten Sauli Niinistös statsbesök i Sverige.

Sverige och Nato

- Det är trovärdiga uppgifter i bemärkelsen att Sverige och Finland bör agera samfällt. Den finska processen har hittills gått snabbare och nu har den svenska regeringen skyndat på den svenska, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson i Aktuellt.

Inget svenskt beslut klart

Analysgruppens slutanalys väntas komma två veckor tidigare än vad det först var tänkt och ska presenteras senast 13 maj.

- Den här processen snabbades på när Finlands statsminister Sanna Marin var i Sverige och sa att det handlar om veckor. Det tvingade den svenska regeringen att göra om tidtabellen. Vilket gör att man kan få ett besked i mitten av maj, säger Mats Knutson.

Socialdemokraterna har tidigare meddelat att partiet ska komma med ett besked i Natofrågan senast den 24 maj. Om partiet skulle säga ja till att gå med i alliansen kan en intresseanmälan skickas in, då Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet redan förespråkar ett inträde.

Om en svensk ansökan i slutändan lämnas in måste den godkännas av alla Natos medlemsländer, vilket beräknas kunna ta upp till några månader.

Majoritet i Finland

I Finland förordar en majoritet av riksdagsledamöterna ett medlemskap.

– Vi har i Finland formellt inte fattat beslut men det är redan i dag klart att det finns en stor majoritet i riksdagen som ganska snabbt vill se Finland i Nato, har Erkki Tuomioja, socialdemokrat och vice ordförande i riksdagens utrikesutskott, tidigare sagt till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet