Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

S höll stormöte i riksdagen – Natofrågan i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Natofrågan stod högt på agendan när Socialdemokraterna höll stormöte i riksdagen. Efter mötet mötte partisekreterare Tobias Baudin pressen.

– Dialogen ska vara klar 12 maj och efter det inleder vi vår beslutsprocess, säger han.

På plats i riksdagens andrakammarsal var partiets verkställande utskott, partistyrelse och alla socialdemokratiska riksdagsledamöter.

Mötet, som var planerat sedan tidigare, avslutades under eftermiddagen. Förutom årsredovisningar och annan formalia diskuterades även säkerhetspolitik och partiets hållning i Natofrågan.

– Diskussionerna har varit bra och konstruktiva. Vi har också samtalat om den process vi har framåt i det socialdemokratiska partiet, säger Tobias Baudin.

Medlemmarna med i diskussionen

Socialdemokraterna har sedan tidigare ett kongressbeslut att Sverige ska stå utanför Nato. Efter Rysslands invasion av Ukraina har partiledningen öppnat för att partiet eventuellt kan komma att ändra inställning. Statsminister Magdalena Andersson har återkommande hänvisat till ett “förändrat säkerhetspolitiskt läge”.

Under maj kommer det hållas digitala träffar där intresserade medlemmar från hela Sverige kan delta.

– Vi har en dialogprocess i partiet där också medlemmar har möjlighet att vara med i diskussionen, säger Annika Strandhäll (S), som även innehar ordförandeposten i S-kvinnor.

Beslut i slutet av maj

Föreningen brukar ofta prata om att det är viktigt med nedrustning, och har sedan krigsutbrottet stått fast vid att Sverige bör hålla sig utanför Nato. När hon var på väg in på fredagens möte fick hon frågor om S-kvinnorna står fast vid sin syn på Sveriges alliansfrihet.

– Vi har också en process i vår styrelse att diskutera frågan när läget förändras, sa hon då.

Vilket beslut partiet till slut landar i kommer att avgöras av partistyrelsen, på ett möte som är planerat till slutet av maj.

Samtidigt följer Socialdemokraterna hur Finland agerar i Nato-frågan.

– Självklart kommer Finlands agerande vara viktigt för oss, men vi fattar det beslut vi anser är bäst för Sverige. Men vad Finland landar i och när de landar i det påverkar förstås vårt beslut, säger Tobias Baudin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Andersson om S-mötet: ”Diskussion om det säkerhetspolitiska läget” Foto: Göran Lidén/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer