Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erkki Tuomioja, Finlands tidigare utrikesminister, och i dag utrikesutskottets vice ordförande, är på Sverigebesök. Foto: SVT

Tidigare utrikesministern: Finns majoritet i riksdagen för finskt Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Inget formellt beslut har fattats av Finland gällande ansökan om Natomedlemskap. Men enligt landets tidigare utrikesminister Erkki Tuomioja finns det en stor majoritet i riksdagen som vill att Finland går med i militäralliansen.

Erkki Tuomioja, socialdemokrat och vice ordförande i riksdagens utrikesutskott, besökte sina kollegor i Sverige på torsdagen. Hur länderna förhåller sig till eventuellt Natomedlemskap är huvudfrågor, enligt Tuomioja.

– Vi har i Finland formellt inte fattat beslut men det är redan i dag klart att det finns en stor majoritet i riksdagen som ganska snabbt vill se Finland i Nato, säger han till SVT.

Är din bedömning att Finland kommer gå med i Nato?

– Ja, jag tror det.

Det är statsledningen i Finland som fattar beslut om ansökan men stöd i riksdagen är avgörande. Under onsdagen debatterade riksdagen i Finland Natofrågan och en politiska processen har tagit rejäl fart.

Så har svenska Natodebatten svängt i år :

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har debatten om Nato svängt – se politikernas uttalanden från årsskiftet till i dag i klippet. Foto: SVT arkiv och Anders Wiklund/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.