Rättsexperten Ove Bring tycker att Morgan Johanssons (S) förslag om en internationell tribunal är ”egendomligt.” Foto: Pawel Flato, Janerik Henriksson/TT

Experten: ”Egendomligt förslag från regeringen”

Publicerad

Under måndagen meddelade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) att han vill se att en internationell tribunal upprättas för att döma människor som anslutit till IS. Men Ove Bring, professor i internationell rätt tycker att det är fel väg att gå.

– Det finns redan ett system för den här typen av brott, säger han.

Enligt Ove Bring har den internationella domstolen i Haag mandat att ta hand om krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten. Och även om den finns tillgänglig tycker han att man först bör försöka döma i nationella domstolar.

– Många europeiska nationer har en lagstiftning som gör det möjligt att lagföra krigsförbrytare som har begått brott i andra länder. Den vägen är naturlig att pröva först så långt det går, säger han.

Om man har misslyckats nationellt går man vidare till internationell jurisdiktion, menar Ove Bring.

– Här finns både det ena och det andra, så varför ska man föreslå en tribunal, för en särskild konflikt? Det är ju någonting vi försöker komma ifrån, säger han och fortsätter:

– Jugoslavien-tribunalen håller på att avvecklas, Rwanda-tribunalen håller på att avvecklas och istället håller vi på att få det här internationella systemet med en permanent brottmålsdomstol i Haag så den kan ju utnyttjas.

”Egendomligt förslag”

För att kunna upprätta en tribunal krävs stöd av inte bara EU-länder, utan även FN och FN:s säkerhetsråd, något som Ove Bring menar kan bli svårt.

– Jag förutsätter att andra länder som känner till de här frågorna och har experter kommer att tycka att det är ett egendomligt förslag när det redan finns ett system, säger han.

Han tror varken USA, Ryssland eller Kina är intresserade av ytterligare en domstol, som deras medborgare kan åtalas i.

Svårt med bevis

Möjligheterna att ställa krigsförbrytare inför rätta är små, fruktar Ove Bring. Han uppskattar att kanske en av hundra som anslutit till IS kan komma att dömas.

– Bevisen för de brott som begåtts måste vara fullödiga och det vet vi ju att det är oerhört svårt att bevisa krigsförbrytelser som har skett på distans i ett land långt borta från Sverige, säger han.

Men han är heller inte säker på att det kommer vara enklare att säkra bevis via en internationell tribunal.

– Inte nödvändigtvis. Det kan ju vara så att tribunalen kan sända ut människor och har budget och resurser för det på ett annat sätt än vad en nationell domstol har, säger Ove Bring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.