Morgan Johansson (S) vill att svenskaar som anslutit till IS hanteras i en internationell rättsprocess. Foto: SVT

Morgan Johansson (S) vill se en internationell tribunal

Uppdaterad
Publicerad

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vill att svenskar som anslutit till IS ställs inför rätta i en internationell tribunal. Enligt honom finns det fördelar att göra det på plats, både med bevisföring och specialkompetens.

Morgan Johansson vill se en internationell tribunal likt den efter folkmordet i Rwanda, och kriget i Jugoslavien, säger han i måndagens Aktuellt.

– Den första var i Afrika, den andra i Europa och då är det rimligt att man undersöker möjligheten att göra något liknande där kriget börjar gå mot sitt slut, säger han.

Han vill inte att Sverige hjälper svenska IS-anhängare hem.

Ska kurderna ta ansvar för det här själva?

– Nej det här måste förstås vara ett internationellt ansvarstagande, säger Morgan Johansson.

Kan blockeras

En krigstribunal har tidigare blockerats av Ryssland, men eftersom det skedde i ett tidigare skede hoppas Morgan Johansson att det finns möjlighet att lösa upp låsningarna.

Han menar att både bevisföring och specialkompetens finns på platsen och internationellt, och att det är en stor fördel med att inte lagföra dessa personer i Sverige.

– Ska man ha säkrad bevisning, vittnen och målsäganden då är det alltid bättre att vara på plats, säger Morgan Johansson.

Han menar även att Sverige inte kan agera på syriskt område. Men om de själva tar sig till Sverige ska de lagföras, åtals och dömas i Sverige. Han öppnar också för att omhänderta barn om familjer återvänder till Sverige.

”Blir provocerad”

Morgan Johansson berättar att han blir provocerad när han ser SVT:s inslag med en IS-kvinna som vädjar om att hjälpas hem av Sverige.

– Nu passar Sverige helt plötsligt, men för några år sedan åkte hon därifrån för den värsta terrorsekten på många år, säger han.

Ny lagstiftning

De senaste åren har man skärpt terrorlagarna i Sverige säger Morgan Johansson, och han säger även att det nu görs ytterligare.

– Det vi gör nu på torsdag är att kriminalisera allt samröre och all medverkan till terrorism. Det är den största förändringen i svensk terroristlagstiftning på 20 år, säger han.

Norge gjorde det 2013, varför har det tagit så lång tid?

– Dels så har vi en stark föreningsfrihet i Sverige. Sen har vi också varit tvungna att synkronisera det med vår signalspaningslag. Därför kommer den här lagstiftningen nu att träda igenom, säger Morgan Johansson.

Han säger att den nya lagstiftningen är en följd av en överenskommelse efter terrorattentatet på Drottninggatan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.