Forskaren Ann-Cathrine Jungar tror att förändringarna i SD handlar mer om att andra partier ska våga samarbeta än att locka väljare. Foto: Anna Hartvig/Södertörns Högskola/Pontus Lundahl / TT

Experten: SD:s förändringar ska göra det lättare att samarbeta

Uppdaterad
Publicerad

I dag berättade SD att de ändrar riktning i flera frågor och tar bort kritiserade formuleringar när de lägger fram sitt nya principprogram. Forskaren Ann-Cathrine Jungar tror att förändringarna handlar mer om att andra partier ska våga samarbeta än att locka väljare.
– Det handlar mer om att bli normala, säger hon.

I dag berättade Sverigedemokraterna att de vill sluta driva frågan om att avskaffa dubbla medborgarskap. De berättade också att den kritiserade formuleringen ”nedärvda essens” ska strykas ur partiets principprogram.

Ann-Cathrine Jungar, statsvetare.

Ann-Cathrine Jungar är docent Södertörns Högskola och forskar på högerradikala partier i Norden och Europa. Hon tar strykningen av ”nedärvd essens” som exempel på ansträngningarna att bryta med det gamla.

– Det är ett ytterligare led i att SD försöker tona ner den traditionella typen av nationalism som funnits i partiet.

Den förändrade inställningen till möjligheten att inneha dubbla medborgarskap följer samma linje menar Ann-Cathrine Jungar.

Rensat ut gamla nationalister

– De har ju gjort sig av med en massa gamla nationalister. Man har tidigare blivit utmanad av gamla före detta partimedlemmar, men nu känner antagligen partiledningen att de inte är något hot längre. Därför kan man göra sådan här förändringar, säger hon och fortsätter:

– Men det kan säkert bli diskussion på landsdagarna.

Sverigedemokraterna håller sina landsdagar i Örebro om två veckor. Där kommer man att rösta om det nya principprogrammet där de nya formuleringarna kommer att finnas med.

För andra partiers skull

Ann-Cathrine Jungar tror inte att förändringarna främst handlar om att locka väljare, utan snarare att göra sig tillräckligt okontroversiella för att andra partier på ett bekvämare sätt ska kunna samarbeta med dem.  

– Det handlar mer om att bli normala, säger hon.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer