• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Ljungby i Ljungby kommun, Kronobergs län.Det brinner på Lagavallen med kraftig rökspridning. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

SD ändrar sig om dubbelt medborgarskap

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill sluta driva frågan om att avskaffa dubbla medborgarskap. Samtidigt ska kraven på det svenska medborgarskapet höjas.
– Man ska ha blivit en del av det svenska samhället, lärt sig svenska och respektera lagar och seder här i landet, säger Henrik Vinge, SD:s vice gruppledare.

På Sverigedemokraternas landsdagar, som hålls i Örebro om drygt två veckor, kommer man rösta om att anta ett nytt principprogram. Det gamla är sedan 2011 och i det nya kommer flera formuleringar som ansetts kontroversiella av partiets kritiker att tas bort eller omformuleras.

Bland annat så kommer man inte längre driva frågan om att slopa möjligheten till dubbla medborgarskap. I det nuvarande principprogrammet står: ”Den som är svensk medborgare skall inte kunna inneha annat medborgarskap utöver det svenska”. Meningen kommer helt enkelt att strykas.

Henrik Vinge, SD:s vice gruppledare och blivande vice partiordförande, säger att förändringarna sker i linje med det förslag som kommer partiets medlemmar.

– Vi har sett att det är väldigt många människor som kommit till vårt land och som har bakgrund i andra länder, som har blivit en del av Sverige, men som har ett starkt känslomässigt band till sitt medborgarskap från det andra landet. Då tycker vi att då kan de behålla det, säger han till SVT.

Tidigare mot dubbla medborgarskap

Tidigare har partiet resonerat att ett dubbelt medborgarskap försvar möjligheten att känna samhörighet till det nya land man kommer till, alltså till Sverige.

– Vi har förslag på hur vi ska göra för att uppvärdera det svenska medborgarskapet, säger han och fortsätter:

– Det ska bli svårare att få svenska medborgarskap. Man ska ha blivit en del av det svenska samhället, lärt sig svenska och respektera lagar och seder här i landet.

I avsnittet ”Sverigedemokraterna och människan” i principprogrammet finns ett resonemang om människors ”nedärvda essens”.  SVT har erfarit att detta skulle omformuleras.

Nu har TT, efter SVT:s publicering, fått bekräftat att i förslaget till det nya principprogrammet vill partiledningen slopa just begreppet ”nedärvd essens”. Verkställande utskottet skriver att begreppet är ”tolkningsmässigt problematiskt” och hänvisar till kritikernas ”vantolkning” att det skulle ha något med rasism att göra. Partiet ändrar alltså formuleringen för att undvika missförstånd, men ändrar inte åsikt.

Gör sig mer valbara

Sverigedemokraterna har ändrat sig på en rad punkter på senare tiden, bland annat när det gäller frågor kring abort. Enligt Ekot så konstaterade SD i en intern analys efter det senaste valet att partiets politik i abortfrågan var något som gjorde man tappade väljare på 2018.

Tidigare i år meddelade man att partiledningen vill sluta driva frågan om samvetsfrihet för barnmorskor. Ledningen har även sagt att man vill ta bort abortkravet som handlar om att sänka gränsen för fri abort från vecka 18 till vecka 12. Man har även tidigare börjat lätta på motståndet mot samkönade adoptioner, något som önskas av SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna.

– Jag tror att många kvinnor vill se förändringar i abortfrågan, säger Vinge.

Partiets landsdagar hålls i Örebro mellan den 21 och 24 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer