Han gästade Gomorron Sverige den 31 mars och efteråt chattade han med tittarna om trädgård och odling. Vi passade också på att ställa några extra frågor till Johan om vad man kan börja göra i sin trädgård så här års, när våren har kommit en bit på väg i söder men snön ligger kvar längre norrut.
Efter en lång och hård vinter närmar sig påskhelgen då många åker till sina stugor och kolonilotter och är sugna på att börja påta i trädgården. Eller kanske planera årets balkongodling. Just utomhusväxter är, enligt Johan, en specialitet hos Brunnsviken och många läsare/tittare passade på att fråga honom om vad en odlare bör tänka på när våren kommer.
Läs chatten ovan!
Vad är bra att börja med i trädgården så här års?
-Beskärning av träd och buskar är perfekt att göra nu. Det vill säga om man kan beskärning och vet hur man gör! Annars är det bättre att låta någon som kan det göra jobbet. Det går inte att svara på generellt hur man ska göra, det beror bland annt på hur trädet ser ut.
Blodmjöl mot rådjur
Nu börjar krokusar och tulpaner sticka upp och för att skydda dem mot rådjur rekommenderar Johan Orre att man strör ut blodmjöl.
-Det är den absolut effektivaste metoden. Rådjuren är hungriga nu efter vintern och de här lökväxterna är rena gourmetmaten för dem. Men det räcker inte med att strö ut blodmjölet en gång, blommorna växer fort och då blir det snabbt nya ytor som inte skyddas. Då får man hälla på mer. Blodmjölet innehåller nyttiga näringsämnen dessutom.
Vill man slippa rådjur ska man odla narcisser – påskpingstliljor – snödroppar och hyacinter, säger Johan Orre.
-Rådjuren skyr dem, dessa växter är giftiga för dem. Men det är klart – efter en riktigt hård vinter kan de faktiskt äta även giftiga växter om de har brist på mat.
-De gillar krokus, tulpaner och penseer – för säkerhets skull ska man hälla blodmjöl även i krukor med dessa växter.
Har den ovanligt kalla och långa vintern ställt till med skador på trädgårdsväxterna?
-Vi har varit bortskämda med milda vintrar men en sådan här vinter orsakar en del skador. Inte nere i marken, men ovan jord.
-På de växter som står på balkonger och terrasser blir det däremot skador på rötterna, då jorden i krukorna fryser. Rotsystemet skadas och växterna fryser ihjäl. Man ser det kanske inte först, för ovan jord kan växten först se normal ut, men sedan när jorden tinar kan rötterna inte ta upp vatten och då dör växten.
-Jag fick till exempel en fråga i chatten om bambu som stod i krukor. Den klarar inte en svensk vinter. Däremot om den hade växt i marken, hade den klarat sig!
Är det rätt tid att börja så frön nu?
-Det är olika beroende på vad man vill så. Grönsaker bör man vänta med att så till tredje veckan i april, men det finns också växter som skulle såtts för flera veckor sedan. Vissa blommor har lång utvecklingstid. Men just nu är det bra att så Verbena och Flitiga Lisa.
-Å andra sidan gör det inte alltid så mycket om man sått lite sent. Det kan vara bättre att sätta ut en liten planta som är på gång än en som växt för länge och blivit lång och gänglig.
Gräsmattan brukar vara ett sorgligt kapitel så här års – finns det något man kan göra för att hjälpa den på traven?
-När den har torkat upp – vilket är lite för tidigt än – är det bra att kratta igenom den med en stålräfsa. Då får man bort det döda fjolårsgräset och eventuellt löv som man inte hann få bort i höstas. Luft och ljus kommer ner till rötterna.
Är det bra att lunta, tända eld på fjolårsgräset?
-Nja, det gynnar inte växtligheten i trädgården, inte örter och blommor. Men det gynnar gräset.
Till sist, vad är det roligaste med den här årstiden i trädgården enligt dig?
-Det är ju att man jobbar med så många lovande grejer! Det finns inga misslyckanden än, det som hände i fjol är glömt och i år ska förstås allting bli lyckat!
Däremot är det lite för tidigt än, enligt Johan, att gå in på en handelsträdgård och shoppa loss på alla frestande plantor och blommor och sätta ut dem i trädgården.
-Men man kan ju köpa en enda växt och ställa den i en kruka på bordet!
I Gomorron pratade Johan Orre bland annat om påskblommor och varför hyacinter i Sverige anses som julblommor, medan den mer ses som en vårblomma i övriga Europa.
Vidare blev det prat om hur man skapar en kryddträdgård på balkongen och om pelargoner. Säsongen för dessa trotjänare är en månad sen i år på grund av den långa vintern, men nu är det dags att köpa sticklingar eller ta egna.
Se inslagen ovan!
Maria Holmin