”Lag och ordning, gängkriminalitet och skjutningar har dominerat den politiska debatten”, säger professor Tommy Möller. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Experten: Här är frågorna som ger M vind i seglen

Uppdaterad
Publicerad

Många pekar nu på att den stora förklaringen till Moderaternas framgång står att finna i den nya partiledaren Ulf Kristersson. Men det kan vara en något förenklad förklaring.

Enligt Tommy Möller, som är professor i statsvetenskap, kan innehållet i den politiska debatten på senare tid vara väl så betydelsefullt för Moderaternas framgång.

– Det är klart att det sammanhänger med partiledarskiftet, men jag skulle vilja lägga till en förklaring, nämligen att lag och ordning, gängkriminalitet, skjutningar, den typen av frågor, har dominerat den politiska debatten i väldigt hög grad. Det är traditionellt sett moderata hemmaplansfrågor, säger Tommy Möller.

Kan vara förklaring

Att dessa frågor har dominerat den politiska debatten kan också vara något av en delförklaring till att Moderaternas återhämtning varit tydligast i landets storstadsområden, inte minst i Storstockholm, där partiet nu åter är största parti med drygt 30 procent av väljarkåren.

Foto: TT

Det är ju i storstadsområdena problemen med gängkriminalitet och skjutningar har varit som störst. Att Moderaterna växer i storstäderna har väldigt stor betydelse för partiet, enligt Tommy Möller.

Svänger tillbaka

När Moderaterna började tappa väljare i början av förra året så var det också där man tappade relativt mest, och att det nu svänger tillbaka extra kraftigt här har sin förklaring i ett typiskt väljarbeteende hos en stadsbo.

– När olika opinionstrender pågår så är de särskilt tydliga i storstäderna. Vi vet att väljare i storstäderna är dramatiskt mycket mer rörliga än i övriga landet, säger Tommy Möller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.