Experten: Kontoren kommer inte att dö

Publicerad

Pandemin har lett till omfattande förändringar för hur vi lever, bor och arbetar. Men trots att många nu jobbar hemma kommer kontoren inte att försvinna i framtiden, spår forskaren Lena Lid Falkman.

De flesta som jobbar ger sig fortfarande iväg till en arbetsplats, men under pandemin har andelen personer som jobbar hemifrån ökat markant.

Flera internationella storbolag har meddelat att deras anställda kan fortsätta jobba hemma eller på distans om de vill även efter pandemin.

Men den här utvecklingen innebär inte slutet för kontoret som arbetsplats, tror Lena Lid Falkman, som forskar och skriver om distansarbete på Handelshögskolan i Stockholm och på universitetet i Karlstad.

”Tycker om att träffas”

– Kontoren kommer inte att dö, det är jag ganska övertygad om. Vi människor tycker om att träffas, men vi kommer säkert att bo annorlunda och resa annorlunda, säger Lena Lid Falkman i SVT:s Aktuellt.

– Jag hoppas att folk kan bo i hela Sverige och ha kvalificerade jobb och resa för att träffas och samarbeta och samverka. Vi lever i ett stort experiment, så vi får se. Men jag tror att vårt resebeteende och kontorsbeteende kommer att ändras, säger hon.

Personal får välja fritt

Det svenska streamingföretaget Spotify har antagit en ny policy som handlar om att företagets anställda inte bara har möjlighet att göra sitt jobb hemma eller på kontor, utan också kan välja geografisk plats helt fritt.

– Arbete är ingenting man går till utan något man utför, säger Katarina Berg, global HR-chef på Spotify, i Aktuellt.

– Ska vi fortsätta att rekrytera och ha väldigt specifik personal så tror vi att den här friheten attraherar, säger hon.

Fortsatt effektivitet

En av farhågorna när många förra året skulle börja jobba hemma var att effektiviteten skulle påverkas negativt. Så har det inte blivit, menar Lena Lid Falkman.

– Effektiviteten och produktiviteten har fortsatt, det finns det flera forskningsstudier som visar. Snarare blir det så att jobbar man hemma och inte levererar så syns det, man måste leverera om man sitter hemma, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.