Hör vad parlamentet vill i klippet. Foto: SVT/Stina Stjernkvist/TT

EU vill se lag om hemmajobb – vill garantera arbetare ledig tid

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet vill se lagstiftning som ger distansarbetare rätt att logga ut från jobbet – utan risk för att bli straffade av chefen.

På vissa håll i Europa, i Tyskland till exempel, finns redan lagstiftning som skyddar arbetstagares rätt att koppla bort sig från jobbet – även när de jobbar på distans.

Mer jobb för distansarbetare

Pandemin har gjort att fler jobbar hemma och nu vill EU-parlamentet att kommissionen ska lägga ett likande förslag för att garantera att hemmajobbarna ska slippa vara uppkopplade utanför arbetstid.

Europeiska undersökningar visar nämligen att distansjobbarna arbetar på fritiden i mycket högre utsträckning än de som befinner sin på kontoret.

Parlamentet röstade igenom till det så kallade initiativet. Men de svenska politikerna var skeptiska till lagstiftning och många röstade nej, bland andra Centerpartiets Abir al-Sahlani.

– Trots den utmanande tiden som många distansjobbare går igenom så inskränker initiativet på arbetsmarknadens parters kompetens, säger hon.

Kommissionen vill lyssna

Det är kommissionen som lägger lagförslagen i EU och parlamentet kan därför bara uppmana till lagändringar. Ändå är det inte helt osannolikt att kommissionen nu kommer att lyssna.

– Det är inte alls omöjligt eftersom det ligger i ett intresseområde som kommissionen flyttat fram positionerna i de senaste åren, säger Christoffer Wendick, EU-reporter på SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.