Experten om bostadsmarknaden: “Vi har nått en smärtgräns”

Publicerad

Trots att det byggs allt färre nybyggen och villapriserna går ner så ser analytikern Bengt Hansson det som gynnsamt för konsumenterna.
– De fallande priserna som vi har nu är i grunden positiva. Det blir billigare att bo och vi vill alla ha billigare bostadspriser, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Enligt SCB:s nya siffror minskar antalet påbörjade nybyggen med 16 procent jämfört med samma period för ett år sedan. 

Bengt Hansson, analytiker på Boverket, hävdar att det minskade byggandet gör att vi snarare hamnar på en mer normal nivå.

– Bostadsbyggandet har ökat väldigt mycket de senaste fem åren. Nu går vi tillbaka till ett byggande på strax under 50 000 lägenheter per år. Det är ändå dubbelt så många som för några år sedan, säger Bengt Hansson i SVT:s Morgonstudion.

“Vi har nått en smärtgräns”

Bengt Hansson förklarar det minskade byggandet med att bopriserna blivit för höga.

– Det har blivit så dyrt att det går åt många årsinkomster för att betala sitt boende. Vi har nått en smärtgräns. Framför allt i Stockholm där priserna är extremt höga.

I relation till hur många lägenheter det finns i Sverige, närmare 4,8 miljoner enligt Bengt Hansson, så får det inte särskilt stora konsekvenser att det byggs mindre just nu menar han. Däremot ser Hansson de fallande priserna i bostadsmarknaden som något positivt för konsumenterna.

– Det blir billigare att bo och vi vill alla ha lägre bostadspriser.

Villapriserna sjunker

Så är det ju det där med att sälja eller inte sälja under en svag marknad. Enligt Hemnets siffror säljs var tredje villa under utgångspris.

– Om man nu lämnar bostadsmarknaden är det en jättebra affär att sälja nu, men nästan alla måste vara kvar i bostadsmarknaden i någon form. Det är dilemmat. Man behöver kanske inte byta upp sig om man har små marginaler, men det gäller ju nästan alltid.

Se intervjun med Bengt Hansson i Morgonstudion i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet