Experten om poliser i utsatta områden: ”Man nöter mycket på ett fåtal”

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av poliser i yttre tjänst i utsatta områden har symptom på psykiska besvär, som nedstämdhet och bristande tålamod. Det visar en stor undersökning som gjorts av Umeå universitet.

Enligt forskaren Jonas Hansson är det ett problem, inte bara för de enskilda poliserna, utan för hela samhället. Det kan nämligen påverka hur bra de gör sitt jobb.

Poliser i yttre tjänst måste kunna skapa tillit genom att både vara gränssättande och bygga relationer, förklarar Jonas Hansson. Det här ställer höga krav på psykisk balans.

– Ena dagen får polisen kanske sten kastad på sig och nästa dag ska de vara där och bygga relationer.

Han berättar att undersökningen också visade att det är svårt att tillåta sig att ha en dålig dag. Det kan handla om att ha sovit dåligt eller att man har det jobbigt privat. Man ska då kunna ta upp det och bli avlastad.

–Men om alla patruller sedan är upptagna och det kommer en trafikolycka med svåra personskador eller om någon hoppat framför tåget, då får man ta det ändå, säger Jonas Hansson.

Han tycker att brister i polisers psykiska hälsa är ett reellt problem som inte tas på allvar.

Man nöter väldigt mycket på ett fåtal.

Vill du förstå mer om problemet och om vilken lösning forskarna ser? Hör Jonas Hanssons fördjupning i videon ovan!

Forskningsstudien

Undersökningen gjordes av Umeå universitet under ”Initiativ Mareld”, polisens satsning på särskilda områden i Stockholms län. Rapporten finns att läsa här.

Den gjordes med tre enkäter som besvarades av över 800 poliser vid tre tillfällen och kompletterades med djupintervjuer. Studien är publicerad i socialmedicinsk tidskrift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.