Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet. Foto: Jessica Gow/TT

Experten om Sabunis attack mot Putin: Unikt uttalande av svensk partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Forskningsledaren Jan Hallenberg vid Utrikespolitiska institutet reagerar kraftigt på Nyamko Sabunis (L) uttalande om Rysslands president Vladimir Putin. Hon sa att Putin är ”en man som förtrycker sitt folk”.
– Det är ett unikt uttalande. Det går ovanligt långt, säger Jan Hallenberg.

Det var på lördagen som Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni gick till frontalangrepp mot Rysslands president Vladimir Putin.

”En man som förtrycker sitt folk. Som inte låter ryska folket fritt välja sina politiska ledare. Som inte låter journalister arbeta fritt. Som kontrollerar och begränsar dem som verkar inom civilsamhället”, sa hon.

Sabuni gjorde uttalandet om Putin i inledningen av sitt tal sedan hon blivit omvald som partiledare på landsdagarna i Västerås. Putin hade tidigare uttalat sig om liberalismen i en intervju i Financial Times.

”Inte hört något liknande”

Jan Hallenberg som är forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet säger att han inte hört något liknande uttalande av en svensk partiledare på flera decennier.

– Vad jag kan minnas har jag inte hört något liknande långtgående från en svensk partiledare sedan Ryssland efterträdde Sovjetunionen 1991.

– Det är ett unikt uttalande, enligt min uppfattning. Det går ovanligt långt, säger han till SVT.

”Diktaturens kreatur”

Forskningsledare Hallenberg säger att man måste gå tillbaks ända till Socialdemokraternas partiledare Olof Palmes dagar och 1975 för att hitta något liknande.

Då uttalade Palme orden ”diktaturens kreatur” och syftade på den sovjetstyrda ledningen i Tjeckoslovakien.

Varför kommer uttalandet nu?

– Delvis är det väl att hon vill komma fram eftersom Liberalerna har en dålig ställning. Det andra är att hon känner för det här som liberal.

Vad tror du reaktionen på den ryska ambassaden är?

– Jag vet inte i vilken mån de ger sig in i det här. Men eftersom det är så långtgående tror jag att det kan komma någon form av reaktion. Annars brukar de ge sig på regeringsmedlemmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer