Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rolf Gustafson om symptomen som apkoppor orsakar i klippet. Foto: Peter Dejong/AP/TT & SVT

Experten om spridningen av apkoppor: ”Vi behöver tagga ner”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att coronapandemin gått in i en mer lågintensiv fas skapar nu istället en annan sjukdom rubriker över världen: apkoppor. Hittills har ett fall påträffats i Sverige, men enligt Rolf Gustafson som är docent i infektionssjukdomar är risken för en ny epidemi låg.

– Jag tycker att vi borde tagga ner lite, för att tala ren svenska, säger han i Morgonstudion.

Apkoppor förekommer främst i tropisk regnskog i centrala och västra Afrika. Där sker mindre lokala utbrott med jämna mellanrum, enligt Rolf Gustafson.

– Då handlar det kanske om ett tiotal eller ett hundratal fall som sakta ebbar ut, säger han.

När smittan påträffas på andra platser finns oftast direkta resekopplingar till regionen, men under våren har ovanligt många fall konstaterats i Europa. Smittan har även upptäckts i USA, och på torsdagen meddelade kanadensiska myndigheter att 17 fall påträffats i Montreal.

Utvecklingen har väckt oro för storskaliga utbrott, men enligt Rolf Gustafson är risken för sådana låg. Jämfört med covid-19 bedöms sjukdomen vara mindre smittsam, då nära kontakt krävs för att den ska överföras.

– Det är väldigt svårt att tro att det här kommer bli ett utbrott. Vi kommer säkert hitta några ytterligare fall i Sverige, men jag tror inte att det blir någon epidemi på något sätt. Det finns inget som talar för det i dagsläget, säger Gustafson.

Hur ser då sjukdomsbilden ut för den som smittas? Hör Rolf Gustafson om symptomen i klippet.

Detta vet vi om apkoppor

  • Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.
  • Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.
  • Sjukdomen förekommer främst i västra och centrala Afrika, fall rapporterade i övriga världen har oftast resekoppling till den regionen.
  • Sjukdomen ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor på huden, symtomen är ofta milda. Feber och svullna lymfkörtlar kan också vara tecken på sjukdomen.
  • Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorgan och runt analöppning uppstå.
  • Inkubationstiden, tiden från smitta till att sjukdomen bryter ut, är vanligen 6 till 13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.
  • Flera fall av det sällsynta viruset har upptäckts i USA och Europa. I Sverige har hittills ett fall konstaterats.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.