Här förklarar professorn i pediatrik, Petter Brodin, varför det ären så svår avvägning att avgöra om barn ska vaccineras eller inte. Foto: Johan Nilsson, TT / SVT

Experten om vaccin till barn: ”Svårt beslut”

Publicerad

Ska barn massvaccineras mot coronaviruset? Hittills har de sällan blivit svårt sjuka av viruset, men spridningen av delta-varianten bland yngre kan ändra detta. Folkhälsomyndigheten kommer med besked i frågan före midsommar och fortfarande är experter osäkra på vad som vore bäst. 

– Det är ett mycket svårt avvägande eftersom vi i regel vaccinerar människor för att skydda dem själva. Om vi nu ska vaccinera barn och unga gör vi det framförallt för att minska smittan på samhällsnivå, vilket ställer helt andra krav på vaccinet, säger professorn i pediatrik, Petter Brodin. 

Han syftar på risk-nytta-balansen, alltså risken för biverkningar av vaccinet i förhållande till risken för sjukdom. Den balansen ser annorlunda ut för barn än för äldre som riskerar att bli svårt sjuka av viruset utan vaccin och därför har större nytta av det skydd som vaccinet ger.

Coronapandemin

Fel att barn inte smittas

Barn är, med några få undantag, skyddade från att bli svårt sjuka av viruset. Varför vet man inte. Åldern spelar en viktig roll för sjuklighet även bland barn och unga. Efter puberteten sker en förändring och äldre tonåringar kan bli ungefär lika sjuka som vuxna.

Tidigt under pandemin trodde Folkhälsomyndigheten att viruset inte spreds i samma utsträckning i de yngre åldersgrupperna, men det har visat sig vara fel. Mätningar av antikroppar i befolkningen visar att smittan varit minst lika utbredd även bland unga och då framförallt bland äldre tonåringar. 

Äldre tonåringar driver smittan

– Som grupp har barnen blivit mycket lindrigt drabbade, säger Petter Brodin. Och när det gäller frågan om de driver smittan, alltså smittar vidare till andra, ser det i dag ut som att små barn smittar mindre än äldre. Äldre tonåringar däremot verkar föra smittan vidare i ganska stor utsträckning.

Det finns ett antal barn som blivit allvarligt sjuka av själva viruset, några få har avlidit men dödsorsaken är fortfarande oklar. Omkring 240 barn har också drabbats av den allvarliga sjukdomen MIS C som utlösts av viruset.

Delta kan påskynda beslut om vaccinering

Flera länder väljer att vaccinera barn ner till 12 års ålder. Och nu när den nya deltavarianten av coronaviruset sprids framförallt bland yngre blir frågan om vaccin till barn och unga även i Sverige än mer aktuellt.

Folkhälsomyndigheten har hittills velat avvakta med besked om vaccin till de yngre tills man vet mer hur smittspridningen påverkas av att den vuxna befolkningen är vaccinerad, men deltavariantens spridningen kan förändra läget.  Frågan om vaccinets säkerhet bland barn är dock inte helt utredd ännu.

-Just nu utreds en ny misstänkt biverkan av vaccinet hos barn, en hjärtmuskelinflammation. Om det visar sig att detta inte alls har med vaccinet att göra tycker jag att det vore rimligt att vaccinera åtminstone ungdomarna i övre tonåren, säger Petter Brodin.

Fakta: Barn och corona

MIS C:  Hyperinflammation som kan utlösas hos barn efter coronainfektion. MIS C, som står för Multisystem Inflammatory Syndrome, är en potentiellt dödlig sjukdom men svårighetsgraden varierar. Hittills har cirka 240 barn i Sverige fått MIS C efter en coronainfektion. Några har blivit svårt sjuka och behövt intensivvård men alla har tillfrisknat. 

Svår coronasjukdom: Några få barn och unga har blivit svårt sjuka av viruset och vårdats på intensiven. 

Långtidscovid: I dag utreds ett antal barn i Sverige för symptom som skulle kunna vara långtidscovid. Dock är det svårt att ställa säkra diagnoser hos barn. Enligt professor Petter Brodin har sannolikt mycket få barn långtidscovid. Deras symptom kan istället ha andra orsaker.  

Dödsfall bland barn: Ett fåtal barn har avlidit med coronaviruset. Däremot är det oklart om viruset är dödsorsaken säger barnläkaren Petter Brodin. Han känner inte till något fall där ett tidigare helt friskt barn fått covid 19 och avlidit. De barn som avlidit har haft andra komplicerande faktorer, enligt Petter Brodin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet