Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör it-experten om vad vi vet om den misstänkta cyberattacken. Foto: SVT/TT

Experten: Räknar med att betydligt fler har drabbats

Publicerad

Redan nu har en misstänkt cyberattack påverkat en rad företag och organisationer i landet. It-säkerhetsexperten Fredrik Blix räknar med att ännu fler fall kommer uppdagas. 

– Inom något dygn eller två lär det komma kommunikation från fler drabbade, säger han. 

En handfull företag och organisationer har hittills gått ut med att man har påverkats av den misstänkta cyberattacken mot it-leverantören Softronics, som har hundratals kunder. Men mörkertalet lär vara stort, enligt Fredrik Blix, doktor i cybersäkerhet och it-konsult. Han tror att betydligt fler har påverkats.  

– Flera organisationer som drabbats funderar nog just nu på hur man ska hantera det här internt och hur man ska kommunicera det till sina kunder, säger han. 

Hos de drabbade pågår nu ett intensivt arbete för att hantera problemen. Om Softronics har råkat ut för en så kallad Ransomware-attack så kommer det ta tid att åtgärda problemen, tror Fredrik Blix. 

– Då pratar vi en månader snarare än dagar innan det är löst, säger han.

Bör privatpersoner vara oroliga för att känsliga uppgifter har läckt på olika håll? 

– Det är inte alls säkert att all information går att återskapa eller att information inte har kommit på avvägar. Det är inte heller säkert att utbetalningar och liknande kommer att komma i tid. Det är inte alltid man kommer ur en cyberattack opåverkad och det kan vara en lärdom. 

Hör Fredrik Blix i klippet ovan besvara tre frågor om den misstänkta cyberattacken. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.