Forskaren: Så rapporterar vi om manliga och kvinnliga politiker

Uppdaterad
Publicerad

Sanna Marin iklädd endast en kavaj och ett smycke. Bilden på Finlands statsminister har väckt reaktioner både i form av kritik men också stöd i sociala medier. Men hade det blivit en grej om det var en manlig politiker?

– En man hade nog inte fått frågan om att klä sig på samma sätt, säger Amanda Haraldsson, doktorand som forskar om kvinnor i politiken.

– Även om det inte är något fel med att posera så som hon gjorde är det ändå svårt att tänka sig en man göra det, om han gjorde det tror jag inte att reaktionerna hade sett likadana ut. Man hade nog tyckt att det var ett personligt val som inte har att göra med hur mannen är som politiker, säger Amanda Haraldsson som är doktorand på European university institute och forskar om kvinnor i politiken.

Är det så att manliga och kvinnliga politiker uppmärksammas för samma saker? I klippet reder Amanda Haraldsson ut vad forskningen säger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.