En person som använder kompostmetoden ”bokashi”. Arkivbild. Foto: TT

Tipsen: Så kan du kompostera – i lägenheten

Uppdaterad
Publicerad

Den japanska komposteringsmetoden ”bokashi” har nått Sverige. Tekniken gör det möjligt att på ett enkelt sätt omvandla dina spagettirester till jord på bara några veckor – dessutom är det bättre för miljön än vanlig kompostering, menar Malin Sairio som är biolog och säljer komposteringsprodukter.

Kompost kan spela en viktig roll i trädgårdar, men kräver både utrymme och tid. Många som bor i lägenheter och inte har tillgång till trädgårdar har därför vänt sig till en ny trend – den så kallade bokashimetoden.

– Det bästa med den här metoden är att den går att göra var som helst, den luktar inte och är miljövänlig, säger Malin Sairio som är biolog och marknadschef för en sajt som säljer produkter på samma tema.

Kompostera inomhus

Metoden passar alla som gillar att odla, men är särskilt lämpad för dem som bor i stadsmiljö och har svårt att kompostera utomhus.

– Allt man behöver är en hink med tappkran och ett speciellt strö (bokashi-strö) med mikroorganismer. Ströet som är gjort av mjölksyre- och fotosyntesbakterier hjälper till i processen och gör så att matresterna fermenteras. I hinken varvas matrester och ströet och när man sedan efter ett par veckor gräver ner innehållet i jorden, kan den snabba omvandlingen till näringsrik jord ske, säger Malin.

Malin Sairio i sin trädgård. Foto: Privat

Miljövänlig metod

Förutom att metoden är snabbare än vanlig kompostering, är den även mer miljövänlig, menar Malin.

– Vanlig kompostering behöver syre för att fungera. När matavfallet får syre blir det en varm process som förbränner en hel del näring och energi som försvinner upp i luften som växthusgaser, och mer kol i luften vill vi inte ha. Bakterierna som finns i bokashi drar istället ner kol och kväve till jorden och gör det till en slags kolsänka.

För några år sedan var det nästan ingen som pratade om bokashi, men under de senaste två åren har metoden fått ett rejält uppsving i Sverige.

– Förut kändes det som att ingen i Sverige hade koll på vad det var, men så är det verkligen inte längre. Det har skett en väldigt stor förändring, säger hon.

Så gör du:

1. Tillverka eller köp hinkar (helst två) med sil i botten och en avtappningskran.

2. Släng ditt matavfall i hinken och tryck ihop det noga.

3. Toppa varje påfyllning med bokashiströ

4. Töm ut lakvatten då och då för att slippa lukt.

5. Späd lakvattnet och använd det som växtnäring.

6. När hinken är full, låt den stå och jäsa i två-tre veckor.

7. Börja fylla din andra hink medan du väntar.

8. Gräv en grop där du vill odla. Häll i det färdigjästa avfallet i jorden och rör runt så att avfallet får kontakt med jordbakterier.

9. Så direkt eller plantera efter ett par veckor.

Överkurs: Skapa en jordfabrik hemma. Använd en stor låda, blanda komposten med gammal jord och täck med ett tio centimeter tjockt jordlager. Lägg en tidning överst för att bevara fukten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.