Foto: SVT

Experten: Så lever du klimatsmart

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara enkelt att leva klimatsmart – och här får du råden som gör din vardag miljövänlig.

Just nu hålls klimatmötet i Paris, där världens ledare samlas för att nå ett globalt avtal för att möta klimathotet. Samtidigt som förhandlingarna pågår sammanfattar Gomorron Sverige vad du som privatperson kan göra för klimatet.

Lista: Bra, bättre, bäst

Beatrice Rindevall, redaktör på Supermiljöbloggen och expert på hållbar utveckling ur ett globalt perspektiv, har gjort en guide för en klimatsmart vardag. Det bästa för miljön är att skippa bilen, äta växtbaserad kost, sluta flyga och bara köpa det som är nödvändigt, säger hon.

#vårtklimat

– Det viktigaste är att tänka på transporterna, att man åker så hållbart som möjligt.

Lightversionen: Kött en dag i veckan

Om du inte vill ställa om ditt liv helt och hållet är rådet att flyga mer sällan, dela bil – och införa kött som lördagsgodis.

– Köttet släpper ut så himla mycket, kött som lördagsgodis kan vara en bra grej för att dra ner på det så mycket som möjligt.

Vad är minimikravet för att leva klimatsmart?

– I city ska man inte ha bil, om man ändå har det ska man inte ha en suv. På landet kan man köra snålare.

Listan för minimikraven är lång, och enkel att följa, enligt Beatrice Rindevall.

– Gör grejerna som är lätta. Dra ner på maten du slänger, åk tåg, återvinn, spara på energi och använd din konsumentmakt när du handlar.

Hon tillägger att det är viktigt att ta klimatfrågan på allvar.

– Kräv hållbarhet från både dig själv och andra. Vi måste förstå att det här inte är en skitfråga som vi inte kan ignorera längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet